SON DAKİKA
Hava Durumu

Alinur Aktaş'tan, Başkan Bozbey'in açıklamalarına yanıt

Alinur Aktaş AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan ile birlikte yaptığı basın toplantısında Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in gündeme getirdiği iddiaları cevaplandırdı.

Haber Giriş Tarihi: 08.05.2024 22:23
Haber Güncellenme Tarihi: 08.05.2024 22:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursainternetgazetesi.com
Alinur Aktaş'tan, Başkan Bozbey'in açıklamalarına yanıt

AK Parti Bursa İl Başkanı Davut Gürkan: ‘Biz isterdik ki güzel Bursa’mızın adı projelerle anılsın. Vatandaşa dokunacak işler, yatırımlarla anılsın. Bursa’mızın adı günlerdir; alışık olmadığımız adam kayırmacılığıyla liyakatsizlikle, aile belediyeciliği ile anılmaya başladı. Şunu net ifade etmemiz gerekiyor, aslında biz Başkanı çok iyi tanıyoruz. Önceki belediye döneminden, ama şimdi onu tüm Türkiye tanımaya başladı. Bozbey daha başkanlığının birinci ayında icraatlarıyla Bursa’nın adını ve itibarını karaladı. Bursa kamuoyu kendisinden seçim meydanlarında verdiği sözleri tutmasını beklerken, maalesef Türkiye’ye ilk defa namzet olan isimle aile belediyeciliği kurmanın telaşına düştü. 31 Mart seçimlerinden sonra CHP’li belediyelerde çok düzey üst düzey atamanın eş dost kontenjanından gerçekleştiğine yakından şahit olduk. Ne yazık ki Bursa Büyükşehir Belediyesi CHP tipi liyakat anlayışını sembolü haline geldi. Bir kaç haftadır süren eş dost akraba atamaları, Bozbey’in öz yeğenini Burkent başkanı atamasıyla tüm Türkiye’nin gündemine düşmüş oldu. En başta bu atamayı savunmaya kalksa da bu işler hiç mi çalışmayacak diyerek pişkinliğini gösterse de geri adım atmak zorunda kaldı. Geri adım atarken bile doğru ifadeler kullanılmaması kendi yandaş medyasını bile isyan ettirir hale geldi. Sadece düşünme atamasındaydı, neticelenmemişti diye gerçek olmayan beyan kullanıldı, kamuoyundan özrü bile çok görüp yalan söylemiş oldu.

Sadece düşünmüştük dediği atamayı 4 Mayıs günü Burkent yönetim kurulu toplantısında ortaya çıktığını biliyoruz. Aynı gün yeni yönetimi makamında kabul etti. Bursa ve Türkiyelilere gerçeği olmayan beyanda bulunmaya gerek yoktu. Özür dilemek zor olmasa gerek. O günkü toplantı tutanağını sizlere dağıtmak istiyorum.

4 Mayıs Cumartesi günü alınan yönetim kurulu kararı ile Furkan Bozbey’e 3.şahıslar lehine kefalette bulunmaya, kredi sözleşmeleri ile şirketi borç altına sokacak karşılıklı taahhüt yetkisi, şirketin mallarının ipotek ve satılmasına kadar bütün bu yetkiler verilmişken, bunlar olmadı diyerek gerçek olmayan beyanı kullanmak bir Büyükşehir Belediye Başkanı’na yakışmadı’ dedi.

Önceki dönem Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş: ’Bursalılar demokratik haklarını kullanarak belediye başkanlarını seçtiler. Her bir vatandaşımız ve adayımıza teşekkür ediyorum. Her vatandaşımızın kararına saygı duyuyorum.

Bu şehrin evladı olarak şehre 13,5 yıl ilçe belediye, 6,5 yıl büyükşehir başkanı olarak hizmet ettim. Yapılacak hizmetlerden en çok memnun olacak kişinin ben olacağımı ifade etmek istiyorum.

Seçim akşamı tırlarla belediyeden evrak kaçırıldığını bahsederek valiyi göreve çağıran belediye başkanı nasıl hizmet edeceğinin sinyalini verdi.

Dün tamamen yalan ve iftiralarla dolu iddialar panik halinin yansımasıdır. Yaptığı atamalarda gündeme oturan Bozbey algı oyunlarıyla gündemi değiştirmeye çalışıyor.

Ben 31 Mart’ta yaptığım açıklama ve sonrasında 2 Nisan’daki toplantıda yaptığım açıklama, yapılanları ve dönemimde gerçekleştirdiklerimi özetledim. Eksiklerim aksaklıklarım vardır daha çok çalışmamız lazımdı dedim.

Bu süreçte benim böyle bir basın açıklaması yapmak niyetim yoktu. 4 Nisan’da umre için yurtdışına gittim. 16 Nisan sabahı Bursa’daydım. Öğleden sonra da işimin başındaydım. Bu vesileyle il başkanımızı ziyaret ettim, belediye başkanlarımıza hayırlı olsun ziyaretlerinde bulundum.

Dünkü basın açıklamasından sonra bu şehri yalanlarla iftiralarla boğamaya çalışan hiç bir anlayışa müsaade etmeyeceğim.

Maalesef bir algı oluşturulmaya çalışıldığı, klasik algı oyununa şahit oluyoruz.

Verilen sözlerin başta il başkanım ve parti büyüklerim olmak üzere takipçisi olacağımızı hemşerilerimizle paylaşmak istiyorum

Mazbatasının geç verilmesinden bahsederek başlayan Bozbey, seçim kanunu ile ilgili bilgiye sahip değil ya da çarpıtmak işine geliyor. 2019’da kendisinin itiraz ettiğini unutuyor.

Mazbatasını 9 günlük tatili başında aldığını söyleyen bu kişi belediye başkanının cumartesi bayramının bayram tatilinin olmadığının farkında değil. Siz artık 7 gün 24 saat bu şehrin yöneticisisiniz.

Tazminat ile işten çıkartılanlardan bahsediyor. Başkanlığa başladığımdan beri yakın çalışma ekibimin çalışmasının etik olmadığını düşünerek böyle bir karar aldık. Görevine son verdik. İşçinin emekçinin yanında her fırsatta olduğunu dile getiren bu zihniyet neden tazminattan rahatsız olur.

Yalın belediyecilik ortaya koyan ilk ve tek belediyeyiz. İsrafın önlenmesi ve kamu kaynaklarının en verimli kullanılması konusunda başarılar elde ettik.

Bozbey dersine iyi çalışmamış. Alinur Aktaş’ı eleştirebilirsiniz. Eksikleri olabilir. Alinur Aktaş’ın en güçlü olduğu alan personel, mali yönetimdir. Birçok ödüle layık görülmüştür. Elde ettiğimiz başarıları kamuoyu ile paylaştık. Şeffaf ve hesap verebilir hale önem verdik.

Alinur Aktaş’a bu konudan yüklenmek size bir şey kazandırmaz

Suya yüzde 25 indirim vaat eden başkan ilk mecliste kararını aldı. AK Parti meclis üyesi arkadaşlarımız il başkanımız ile destek verdik. 1 milyar liralık kredi için onay verildi.

Batık belediyeden dem vuruyor. O zaman neden indirim yaptınız. Bu güzelliği bildiği için arkadaşlarımız buna evet dediler.

Göreve başlamasının üzerinden bir ay geçmesine rağmen hala belediye bütçesine hakim olamayan zat ile karşı karşıyayız. Sadece bilançolara bakarak bile 3 saatte belediyenin mali durumuna hâkim olmak mümkün iken, 30 günde belediyenin mali durumuna hakim olamamış 6 ay muhabbeti yapan bir kişiden bahsediyoruz.

Basın toplantısında verdiği rakam ve bilgiler hatalı ve kasıtlı. Borç bin bin değil milyon milyon değil, milyar milyar artıyor diyor. Yaptıkları tek şey algı. Söylemleri ile bunu destekliyorlar.

Dijital dönüşüme önem verdik. Hayata geçirdiğimiz yazılımla, personel, araç, mali durum ve tüm detaylara bir ekrandan ulaşmak mümkün iken verilere ulaşmamak iş bilmemezliktir. Yapılmak istenen tam bir algı yönetimidir. Sosyal medyadan yapılan yorumlar öyle görülüyor ki başkanın kimyasını fazlasıyla bozmuş.

Dünkü basın toplantısında kamuoyunun algısını olumsuz yönde etlimeye çalışan Başkan Bozbey’in açıkladıklarının gerçeğini açıklıyorum.

2024 tahmini bütçeyle alakalı Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin 20 milyar, Buski’nin 11 milyar 700, Burulaş 8 milyar ve diğer şirketlerle Toplam 47 milyar 900 milyon liralık bütçe öngörüldüğünü ifade etmek istiyorum. Mustafa Bozbey gerçek dışı rakamlar ortaya koymuştur.

Besaş’ın genel müdürünün görevine son verdiler. Genel kurulda teşekkür ettiler. 46 milyon lira ile kasayı devretti. Bu borçları nasıl buluyorlar. Hayret ediyorum. Bilançonun bir kısmına bakıp bir kısmına bakmazsanız. Mali müşavir olmayabilirsiniz ama çalıştığınız ekip arkadaşlarınıza sorarsanız anlatırlar

Burfaşın 73 milyon borcu var. Burfaşın 180 milyon lira belediyeden alacağı var.

Bintedin 971 milyon borcu gözüküyor bu yalan 629 milyon lira.

Binted’in büyükşehirden 522 milyon alacağı var. 971 milyon borcu gözüken binted büyükşehirden alacaklı. Bu borçları ikiyle çarpmışlar.

Tarım aş ile 418 milyon borçtan bahsetmiş. Tarım A.Ş.’nin 447 milyon büyükşehirden alacağı var.

Burulaş 2 milyar 755 bin borç gösterilmiş. Burulaş’ın büyükşehir tarafından desteklendiğini söylemiştim. Büyükşehirden verilen paraları borç hanesinde gösteriyorlar. Büyükşehirin alacak hanesinde gözükmüyor. 1 milyar şişirmişler.

Alacak ve borçlar toplandığında 8 şirkette 1 milyar 590 milyon olduğunu ve işleyişin sıkıntılı olmadığını ifade etmek istiyorum.

Personel durumu ile ilgili söylenenleri de hayretle esefle izliyorum. Böyle bir yalan ve iftara olamaz. Kasım 2017’de verilen karardan sonra, ertesi gün göreve başlayıp mazeret üretmedim. 2017 Kasımında 13 bin 135 personeli olan bir kurumdu. 14 bin kişi ile aldığımız belediye 2024 Mart ayı itibariyle üzerine yüzde 11 nüfusumuz artması yüzde 20 hizmet alanı artmasına ve onlarca tesise rağmen 12 bin 980 personel ile 155 personel azaldığımızı özellikle ifade etmek istiyorum.

524 rakamı söyleniyor.

7.1 milyardan 20 milyara ve 25 milyara borcun çıktığı ifade ediliyor

Sadece büyükşehir bütçesiyle ilgili 7.1 milyar lira borç olduğunu söyledim. Buski ve iştiraklerin ve tamamının borcu gibi bir söylem ifade etmedim. 2024 yılı itibariyle borçlar ortada. Ayrıca 2017 yılında 4.67 olan Euro’nun 2024 senesinde 34 lira olduğunu ifade etmek istiyorum

O gün devraldığımızda bütçenin 1,37 katı olan borcun bugün bütçenin 0,44 katı olduğunu tekraren ifade etmek istiyorum.

Buski’de bütçenin 1,19 katı olan borcun tarihi yatırımlara rağmen 0,85 katı olduğunu tekraren ifade etmek istiyorum.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Buski ve tüm şirketlerde 4 milyar liralık satışa hazır gayrimenkulü var.

Büyükşehir ve Buski’nin 2 milyar liralık alacağı var. 6 milyar lirayı 20 milyardan düşerseniz 14 milyara düşer.

Algı şu; bütçe 45 milyar, evet bu bir yıllık bütçe. 47 milyar 900 milyon.

Sizin borcunuz 2048’lere kadar dayanan bir borç.

Başkana bir soru sormak istiyorum. 2019 yılında Nilüfer belediye başkanlığını devrederken bütçen ne kadardı, ne kadarlık borçla teslim ettin. Çık burada paylaş.

Görev sürem boyunca 136 akıllı kavşak, 25 köprü, 10 kilometre raylı sistem, T2 hattı. Taşıma kapasitesinde yüzde 60 artış. Sinyalizasyon optimizasyon 12 milyon Euro yatırım

12 bin konut kentsel dönüşüm

3,2 milyon yeşil alan

4 millet bahçesi, 20 park

Doğu atık entegre tesisi,

6 yenilenebilir enerji

5 büyük mesire

16 gençlik merkezi

45 hizmet tesisi ve mahalle konağı

33 kreş ana kucağı merkezi

45 spor tesisi

İlçelerimize kültür merkezi ve pazar alanları

Hanlar ve Çarşıbaşı Projesi

Sahil ve kıyı düzenlemeleri

5 bin kilometre altyapı çalışması

3400 kilometre asfalt

8 milyon fide ve fidan desteği

34 atık su arıtma tesisi

24 içme suyu tesisi ve birçok projeyi hayata geçirme gururunu cenabı hak bana yaşattı.

Tarım A.Ş. ile ilgili asılsız iddialar ortaya atıldılar. 352 aracın dron çekimlerini yapmış, fiili olarak görev alanında çalışıyor, bunu belirlemişsin. Faturalandırma işlemleri aylık hakkediş bazında araçların görevde olup olmadığı üzerinden gerçekleşmektedir. Ruhsat ve puantaj ile hakkediş ile desteklenmiş olup hesaplamaları eksiksiz ve kamu menfaati doğrultusunda yapılmıştır.

Tarım A.Ş. bunları kendisi yaptığı için bir yılda Bursa Büyükşehir Belediyesi 300 milyon kara geçmiştir.

Bahsedilen 5 milyon 800 bin liralık fazla ödemeden ne dediğini anlamadım. Türkiye genelinde hakkındaki olumsuz gündemden sıyrılmak adına algı çalışmasında kantarın topuzunu kaçırmış

Burskop’un tüm şeffaflığı ile inceleyebilirsiniz. Burs verenler, alanlar belli. Kimlikleri, aile durumları, isimleri belli. Vatandaş beni yolda çeviriyordu. Benim oğluma burs çıkmadı. Sıralamada 16 bininci sırada, size ait gayrimenkul var. Gelen herkesi sıralıyoruz. Sizinki ilk 5 bine girememiş diyorduk.

Mustafa Bozbey’in gerçek ihtiyaç sahibi söylemini kullanması, bursa ve sosyal yardıma hak kazanan vatandaşlarımızı töhmet altında bırakmıştır. Algı yapıyorsunuz, dersine iyi çalışmamışsın. KDV ödendiği söz konusu değil, Burskop en adil en şeffaf yardım sağlayan kuruluşudur.

Kişi kendin bilir işi aile vakfınla Burs Kop’u karıştırma. Tüm belgeleri açıklamaya hazırız.

Valiliğe mal beyanında bulunduğunu söylemiş, kaçamazsınız. Ben de İyi Parti’nin adayı da açıkladık. Senden de aynı hassasiyeti bekliyoruz. Çıkacak mert bir şekilde mal beyanını açıklayacaksın. Bunu kamuoyunun bilmeye hakkı var.

Toplantıda Bozbey’in bahsettiği çekler; hediye çeki dedi. Bunlar hediye çeki falan değil. Türkiye’de bir ilk olarak tarafımızdan gerçekleştirilen ihtiyaç sahibi ailelere verilen sosyal yardım çekleridir.

Objektif kriterler gözetilerek ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmıştır.

Mevcut belediye başkanı göreve geldikten sonra bazı atama ve icraatlarıyla gündeme gelirken, Atatürk’ün arkasına saklanarak bu işi örtmeye çalışmaktadır.

2023 milli bayramları kutlama videolarına bakarsa, bizim kurucu değerlerimize ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e bakış açımızı çok iyi anlar.

524 personel alındığı iddiasıyla yeni algı proje peşinde. Kimse bunları çıkart ortaya.

Besaş’ta 13 personel emeklilik sebebiyle ayrılmış, 14 personel alınmış. Ekmek üretimini mi azaltacaktım.

5 tane Burfaş kafe açmışız. 85 civarı adam almışız. Sadece 2024 yılında 3 ayda 2 tane ana kucağı, 4 gençlik merkezini açımşız. Bu tesisler haliyle personel ile hizmet verecek. Bu iddialara gülüp geçiyorum. Kamuoyunu yanıltmaya yönelik bu iddiaları cevaplama ihtiyacım var.

41 milyon maliyet değil. Bölerseniz kişi başına 79 bin lira çıkıyor. Daire başkanı bu kadar maaş almıyor. Rakamları büyütme ve abartma konusunda üzerlerine yok.

Rakamı iki ile çarpıp o şekilde belirtmiş. Konuya hakim değil. Bilançoyu bütçeyi incelememiş. Ben bu işlemlerin tamamını 3 Kasım’dan 6 Kasım’a kadar 3 günde hallettim.

Elde edilen başarıların üstüne örterek kurumları yıpratmak sayın Bozbey en çok sana zarar verir.

Yanlış yoldasın acilen dön. Kendisini bir kez daha uyarıyorum.

Mevcut başkan daha ilk günden itibaren şehre değer katacak projelerle mesai harcamak yerine bir devri sabık oluşturma ve bunun üzerinde tepinme peşinde. Kendisiyle ilgili oluşan algıyı değiştirme uğraşısı içinde.

Bu makamlar bahane değil, çözüm ve hizmet üretme makamlarıdır. Sudan bahane ve iftiralarla algı yaşatma ve yeğen baldız atamaları gündemdedir. Bursalılar bahane değil hizmet bekliyor.

1 ay sonunda verilerin yüzde 60’ına ulaştığını, 6 ayda verilerek hakim olacağını beyan etmiş.

Bu kızgınlığıma, yalan ve iftiraya rağmen biz kendisine 6 saatte tüm bilgileri izah edebiliriz. İş ve işleyişle ilgili her ortamda bilgi verebilirim. Ben bu payeyi bana veren Bursalılar için yaparım onun karakaşı kara gözü için değil’ dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.