SON DAKİKA
Hava Durumu

Macar tarihine ışık tutan sergi

Macaristan’ın Ankara Büyükelçiliği’nin yanı sıra Liszt Enstitüsü, İstanbul Macar Kültür Merkezi ve Türk Dünyası Kültür Başkenti Bursa Koordinasyon Merkezi işbirliğinde düzenlenen ‘Ural’dan Karpat Havzası’na Macarların Göçü ve Yurt Tutması Sergisi’, Macar tarihini gözler önüne serdi.

Haber Giriş Tarihi: 25.11.2022 21:07
Haber Güncellenme Tarihi: 25.11.2022 21:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursainternetgazetesi.com
Macar tarihine ışık tutan sergi

Türk Dünyası Kültür Başkenti unvanıyla bu yıl Türk dünyasına yönelik birçok etkinliğin gerçekleştiği Bursa, şimdi de Macar tarihine ışık tutan sergiye ev sahipliği yapıyor. Macar İlimler Akademisi İnsanî Bilimleri Araştırma Merkezi himayesinde eski Macarların tarihini çok yönlü araştırmalara tabi tutan, ünlü oryantalistlerin yanı sıra arkeologlar, dil bilimciler, Türkologlar ve tarihçilerin çalışmalarından oluşan sergi, Korupark’ta izlenime açıldı. Serginin açılışına ‘Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın yanı sıra’ Macaristan Büyükelçisi Viktor Matis, Bursa Milletvekili Muhammet Müfit Aydın, Bursa Kent Konseyi Başkanı Şevket Orhan ve AK Parti Osmangazi İlçe Başkanı Ufuk Çömez de katıldı.

Kadim dostluk

Türk-Macar ilişkilerine derinlemesine bakış açısı kazandıran serginin açılında konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Türkiye ile Macaristan arasında kadim dostluğun bulunduğunu söyledi. Başkan Aktaş, “Ben de birkaç kez gittim. Atalarımızın ciddi izleri var orada. Gül Baba’nın türbesi var. Türkiye Cumhuriyeti tarafından restorasyonu yapıldı, etrafı düzenlendi ve güzel bir müze inşa edildi. 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti Bursa etkinlikleri kapsamında, Bursa olarak Hun Türk Kurultayı’na katılıp şehrimizi tanıttık. İşadamlarıyla buluştuk, Bursa yemeklerini ikram ettik. Büyükelçimiz de tam bir Türk dostu. Konuşmasını da Türkçe yaptı. Her ne kadar 21. yüzyılda yaşasak da kadim medeniyetimizin içinde ne kadar büyük dostluklarımızın olduğu kesin. İşte onun altyapısını bu sergide göreceğiz. Geçmişimizi unutmadan, geleceğe güvenle bakmak çok kıymetli. Biz de onu yapmaya çalışıyoruz. Sergide emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde Bursa’da bir Macaristan sergisi açmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Macaristan Büyükelçisi Viktor Matis ise sergide Macarların tarihi köklerinin anlatıldığını kaydetti. Türk Dünyası Kültür Başkenti Bursa’da son bir yıldır güzel çalışmalar yapıldığını dile getiren Matis, “Başkanımızı ve tüm ekibini kutluyorum. Bir Macar sergisi açmadan yılı bitirmek istemedik. Türk dünyasının Macaristan’la alakasını anlatan güzel sergi oldu. Burada tarihimizle ilgili bilgi bulabilirsiniz. Kazılardan bulduğumuz eserleri göreceksiniz. Umarım, Bursa halkı sergimizi görür ve Macarlara daha fazla sempati duymaya başlar” diye konuştu.

Bursa Milletvekili Muhammet Müfit Aydın ise Türkiye ile Macaristan arasında yüzde 99’a varan benzerlik olduğunu belirterek, Macaristan’a gittiğini ve kendisi orada evinde hissettiğini kaydetti.

Konuşmaların ardından ziyarete açılan sergi, 2 Aralık Cuma gününe kadar gezilebilecek.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.