Dün İnegöl OSB arkasında bulunan 110 dönümlük alan içerisinde olan 10 fabrikada etkili olan yangın, çok şükür kontrol altına alındı. Resmi olmayan bilgilere göre mobilya üretimi sırasında yapılan kaynaktan sıçrayan kıvılcımlar, süngerleri tutuşturdu. Aynı kompleks içerisinde bitişik nizam halinde bulunan metal, kâğıt, şişe-cam, inşaat, mobilya, iplik ve tekstil alanında üretim yapan 10 fabrika yangından etkilendi ve kullanılamaz hale geldi.
İnegöl tarihinin en büyük yangını olan bu endüstriyel yangın bana 5 Ağustos 2006 yılındaki o zamanlar Sabancı Holdinge ait karton ve ambalaj üretimi yapan Olmuksa Yangınını hatırlattı. O zamanlar şehrin üstünü kap kara dumanlar kaplamış hava kalitesi aniden değişiklik göstermiş her tarafa kül yağmıştı. Dünkü yangında da şehrin üstünü yine duman kaplamış ve kesif bir koku yayılmıştı.
Meydana gelen yangın bize işin sosyal boyutunu da hatırlattı, milli ekonomiye katkı sağlayan bu firmalar bir süreliğine üretim yapamayacaklar ve ekonomik kayıpları oluşacak. Ayıca bu firmalarda çalışan, işçiler bu zor zamanlar da işsiz kalacak.
Peki acaba yangın nedir neden çıkar toplumumuzun büyük bir bölümü yangın konusunda genel olarak bilgi sahibimi, değil mi konuya buradan başlayalım. Yangın nedir; Yangın yanıcı madde, ısı ve oksijenin bir araya gelmesiyle oluşan ve yanmanın insan kontrolünden çıkmasına yangın diyoruz.
Yangınların başlama nedenlerinin en önemlisi yangına karşı önlemlerin alınmamasıdır.
Genel olarak yangınların çıkış nedenleri;
- Bilgisizlik
- İhmalkarlık
- Kazalar
- Sabotaj
- Sıçrama
- Doğal Olaylar
- Korunma Önlemlerinin Alınmaması
Yangın elektrik kontağı, ısıtma sistemleri, patlayıcı-parlayıcı maddelerin yeterince korunmaya alınmaması ve gerekli algılama-ikaz-alarm sistemlerinin kullanılmamasından doğmaktadır.
Ülkemizde bulunan endüstriyel yapılar ile depolardaki çatı ve cephe sistemlerinin önemli bir kısmında sandviç panel ürünler kullanılmaktadır. Ne yazık ki, bu ürünleri seçerken ne yangın durumunda insan hayatını tehdit edecek zehirli gaz emisyonları düşünülmekte ne de sandviç paneller ile oluşturulan duvar ve çatıların yangın dayanımında uyulması zorunlu olan, Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmelik hiç dikkate alınmamaktadır.
Kimya Mühendisleri Odası (KMO) İstanbul Şubesi’nin tespitlerine göre 2022 yılında, Türkiye’de 587 endüstriyel yangın ve patlama meydana gelirken bu olayların 551’i endüstriyel yangın, 36’sı ise endüstriyel patlama olarak sınıflandırılmıştır. Gerçekleşen bu endüstriyel yangın ve patlamalarda 22 işçi hayatını kaybetmiş, 139 işçi yaralanmıştır
Endüstriyel tesislerde Yangın Güvenliğinin Sağlanması;
Endüstriyel tesislerde kullanılan üretim araçlarının çoğu yangın riski oluşturabiliyor. Yangınlarla ne kadar hızlı mücadele edilirse büyümeden önleme ihtimali vardır. Endüstriyel tesislerde yangın güvenliğinin sağlanması için şu önlemlerin alınması gereklidir.
Tesisin Yangın risk değerlendirmesi, Tesislerde bulunan tehlikeli kimyasallarını neler olduğunun personel tarafından bilinmesi, itfaiye teşkilatına bildirilmesi, Acil durum planının yapılması, Yangın riskine karşı elektrik tesisatın uygun hale getirilmesi, Patlamaya karşı koruma tedbirleri, Endüstriyel tesis içerisinde sigara içilmemesi,
Yangın önlemleri ve tatbikatları ile tüm personelin eğitilmesi gerekiyor
Bilindiği üzere yangınlar sadece endüstriyel tesisler için değil, yaşadığımız çevremiz için de risk oluşturur. Bu nedenle belediyelerin imar ve ruhsatlandırma işlemi yaparken, sanayi tesisleri ve imalathane türü işletmeler, toplu yaşam ve konut alanlarının dışına çekilmelidir. Yapı denetimi, imar, çalışma, iş yasaları ve ilgili tüm mevzuat buna göre düzenlenmelidir. En önemlisi de yetkili kurumlar tarafından denetimlerin yapılması gereklidir.
Mahalle araları ve konutlaşmanın olduğu alanlarda sanayi işletme ruhsatları verilmemeli, sanayi kuruluşları mümkün olduğunca OSB’lerde veya fiziksel olarak bağımsız ve uygun mekânlarda olmalıdır.
Örnek vermek gerekirse bir tekstil üretim tesisinin hemen yanına orman ürünleri veya kimyasal üretim yapan tesislerin kurulmaması ve izin verilmemesi gereklidir. Eğer izin verilirse riski artıracağı açıktır.
Önemli olan bu yangın da can kaybının olmaması tek tesellimiz, OSB’lerdeki üretim yapan fabrikalarımızın İş Sağlığı İş Güvenliği konusunda gerekli hassasiyeti göstermeleri yasal bir zorunluluktur.
Son söz olarak, bu tür yangınlar bizlere şunu göstermektedir. Yangınlar olmadan önce önlem alınmalı, yangın öncesi planlamaları yapmak, personellere eğitim verip akabinde tatbikatlar yapmak. Başlangıç halindeki yangınlara müdahale edecek yangın ekipleri kurmak tesisin özelliğine göre yangın algılama sistemleri kurmak alınabilecek önlemlerin sadece bir kaçıdır.