Fransa'da 17 yaşındaki Cezayir asıllı Nael M. isimli 17 yaşındaki gencin polis kurşunuyla hayatını kaybetmesiyle başlayan protestolar Fransa’nın pek çok kentine sıçrayarak sokakları adeta yangın yerine çevirdi. Yağma, kundaklama ve çatışmaların yaşandığı olayların başlangıcı olan Nael M.'nin vurulduğu anın görüntülerinin de ortaya çıkmasıyla, o anlarda aynı araçta bulunan başka bir kişi, aracı durduran polisin kendilerine "Kımıldama yoksa kurşunu beynine yersin" dediğini iddia etti.
Bu açıklamalara göre, motosikletli polisler arkadan takip ettikleri aracı durdurdu. Polis memurlarından biri aracın camına gelip, "Motoru durdur yoksa seni vururum" dedi ve elindeki silahın uç kısmı ile Nael'in kafasına vurdu. Daha sonra ikinci bir polis memuru ise elindeki silahı gence doğrultup, "Kımıldama yoksa kurşunu beynine yersin" dedi.
Sosyal medyadaki görüntülerde iki polisin aracın camına gelerek konuştukları daha sonra polis memurunun bir el ateş ettikten sonra aracın hızla uzaklaştığı görülüyor.
Fransa'da 17 yaşındaki Cezayir asıllı Nael'in ölümüne neden olan polise destek amacıyla düzenlenen yardım kampanyasında şu ana kadar 1 milyon Euro toplandı.
Bağış kampanyası GoFundMe platformunda aşırı sağcı ve göçmen karşıtlığı ile bilinen Jean Messiha tarafından başlatıldı.
Aşırı sağcı Eric Zemmour'a yakın olan Jean Messiha, bağış kampanyasının hızla 1 milyon Euro sınırına yükseldiğini belirterek "polisimizi ne kadar sevdiğimizi göstereceğiz" dedi.
Nael’in öldürülmesi ve onu öldüren polis memuruna aşırı sağcılar tarafından bağış yapılması olayları tetikledi ve bugün Fransa alev alev yanıyor. Fransa’da yaşayan Afrikalı göçmenler Fransa’ya baş kaldırdı. Sömürgeci Fransızların yaptığı katliamlar, sömürge karşıtı hareketi adeta kışkırttı.
Fransa’nın Afrika’da yapmış olduğu kültür, dil, misyonerlik ve ekonomik soykırımlar, bana rüzgâr eken yelken biçer sözünü hatırlattı. Bugün Fransa’da 7 milyon göçmen nüfus yaşamaktadır. Bu nüfusun %20 si gençlerden oluşmaktadır. Buda ileride yaşanabilecek göçmen nüfus artışı, Fransızları korkutmaktadır.
Fransa'da Göçmenlerin Karşılaştıkları Sorunlar
- Göçmenlerin en önemli sorunu eğitim
- Karma ve ithal evlilik
- Ekonomik entegrasyon ve işsizlik
- Gettolaşma; Belirli bir topluluğun ekonomik, sosyal ve siyasi statüsü göz önünde bulundurularak, siyasi erk ya da baskın gruplar tarafında bir bölgede yaşamaya zorlanması olarak tanımlanabilir.
- Apartheid' (Ayrımcılık)
Fransa'nın Cezayir’de sömürge döneminde yapıp ettikleriyle halkına çektirdiği acılara rağmen Cezayir'den özür dilemeyi reddettiği ve özür talebine karşılık vermediği biliniyor. Cezayir ise Fransa’nın, Cezayir halkına karşı işlediği suçları alenen kabul etmesinde ısrar ediyor.
Şubat 2005’de Fransa’nın Cezayir büyükelçisi Hubert Colin de Verdière katliam için resmi olarak özür diledi ve bunu ‘affedilemez bir trajedi’ olarak nitelendirdi o zamanki devlet başkanı Abdelaziz Buteflika katliamı Cezayir savaşında Fransız işgal güçleri tarafından işenen bir ‘soykırım”ın başlangıcı olarak nitelendirdi fakat Fransa Abdelaziz Buteflika’nın ‘soykırım’ sözlerini kabul etmeyerek kınadı
Bugün Fransa’da yaşayan 7 milyon göçmen insan bu sorunlarla her gün karşılaşmaktadır. Velhasıl kelam yukarıda saymış olduğum sorunlar geçmişte sömürgeci Fransa’nın kara Afrika’sında yapmış olduğu acımasız katliamların sonucudur diyebiliriz.
Zira dün katliamları yapanlar, bugün dönüp dolanıp katliamı yaşayanların, torunları tarafından Fransa’ya bedel ödetmekteler.Görünen o ki bu bir başlangıç gibi gözüküyor, kavimler göçünün etkileri tüm sömürgeci kara Avrupa’sının diğer şehirlerin dede aynı olayların yaşanmayacağı garantisini, bugün kimse veremez.