SON DAKİKA
Hava Durumu

Bir Kızılderili…

Yazının Giriş Tarihi: 03.05.2024 11:40
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.05.2024 11:40

Bursa’nın dinamikleri, gazetecileri, çevrecileri orada olalım, yüksek sesle haykıralım: Bursa sizin toprak soygununuza izin vermeyecek!

Yüksel Baysal’ın yazısından çok güzel iki cümle.

Bu cümlenin etrafında toplanalım.

Bir cinayete, bir soyguna izin vermeyelim.

Bunun adı isyan eylemi değildir.

Bunun adı toprak, doğa, kuş, ağaç sevgisidir.

Şöyle bir habere bakalım.

Tiviport’ta sevgili kardeşim Mustafa Özdal’ın müthiş haberi.

“Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın, yerel seçim öncesi askıdan indirdiği Kestel Soğuksu İleri Teknoloji Organize Sanayi Bölgesi yeniden gündemde.

Konuyla ilgili Tiviport’a açıklama yapmış Kestel eski Belediye Başkanı Önder Tanır…

Soğuksu’daki rant projesine karşı çıktığım için aday gösterilmediğimi düşünüyorum. Burada planlanan sanayi bölgesi 2 bin 200 hektardır. Yani Bursa’daki toplam 17 OSB’nin yarısı kadar bir alanda Kestel’e 5. OSB’yi kurmak istiyorlar. OSB yapılmak istenen bölgenin önemli bir kısmı sulanabilir tarım arazisidir. Tarım topraklarını tahrip edecek, havamızı kirletecek, trafik yükünü artıracak bu OSB’Yİ Kestel asla kaldırmaz. TOKİ bu bölgede, sanayi bölgesi olması şartıyla bir grup sanayiciye vekalet veriyor. O bir grup sanayici de kooperatif kuruyor ve TOKİ’den aldığı vekâletle kamulaştırmalara devam ediyor. Böylece bölgede muazzam bir toprak rantı oluşuyor. Oluşan rant devlette kalsa sorun yok. Ancak rant bir grup sanayiciye akıyor. Sürecin başından bu yana muazzam bir toprak rantının oluştu. Yaklaşık 2 yıl önce bu bölgede tarla vasfındaki arazilerin dönümü 50 bindi, 2023 başında 1 milyona yükselmişti. Bir de bu toprakların sanayi parseline dönüştüğünü düşünün. Asıl değer artışı o zaman yaşanacak ama daha şimdiden bile köylüden satın alınan toprakların değeri fahiş oranda arttı”

Kimin eli, kimin cebinde?

Ne yapıyorsunuz?

Yazıktır, günahtır.

Bu topraklar bize geçmişimizden miras, geleceğimizden emanet.

Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Fevzi Çakmak’tan da Tiviport’özel açıklama…

“Sanayiye karşı değiliz ama mevcut sanayi alanlarımız bile dolu değil. Bursa’daki 17 OSB’de doluluk oranı yüzde 65 dolayındadır. Mevcut OSB’ler bile dolu değilken, yeni OSB kurmaya çalışmak Bursa’ya ihanettir. Bursa’ya gelen kontrolsüz sanayi ile birlikte, kentleşme, çevre, çarpık ve kaçak yapılaşma sorunlarını da beraber geldi. Olası bir depremde, Türkiye’nin sanayi yükünü çeken Bursa,  büyük bir felaketle karşı karşıya kalacak. Kestel Soğuksu’da kurulması planlanan arazinin önemli bir kısmı 1. sınıf tarım arazisidir. Burada OSB kurulursa, tarım alanları yok olacak.

Bunlar önemli sözler.

Devam edelim yazımıza…

İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik,  “Bu öteden beri bizim kulağımıza geliyordu. Fakat Büyükşehir eski Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın direnmesiyle bugünlere geldi. Seçim sürecinden sonra ne olduysa bakanlık tarafından hemen bir an önce bitirilip burası kamulaştırılmış, inşaat halinde, makineleştirilmiş hale getirilmiş durumda. Bizler fabrikalara karşı değiliz. Fabrikaların uygun olması gereken yerlere yapılması fikrinden yanayız.”

Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş

İnegöl ve Yenişehir’in tarım arazileri dünyanın 25 ülkesine sebze ve meyve ihraç ediyor. Ülkede sanayi ne kadar lazımsa tarım toprakları lazım. Yenişehir’de de, Karacabey’de de görüyoruz. Bunun bu topraklara zarar vermesine Ziraat Odaları İl Koordinasyonu olarak bölge çiftçisi, muhtarlarımız adına karşıyız Sayın Mustafa Bozbey başkanımıza da bilgilendirdik.  Mesele para değil tekrar söylüyorum sanayiye hiçbir ziraat odası başkanım karşı değil hiçbir üretici karşı değil ama bu sanayinin bu üretim alanına zarar vermesinden korkuyoruz.”

Ne güzel söylemiş Kızılderililer…

“İnsan topraktan uzaklaştıkça kalbi katılaşır.”

“Son ırmak kuruduğunda, son ağaç yok olduğunda, son balık öldüğünde; beyaz adam paranın yenmeyen bir şey olduğunu anlayacak.”

“Kaybetmeyi ahlaksız bir teklife tercih et. İlkinin acısı bir an, diğerinin vicdan azabı bir ömür boyu sürer.”

“Yanlışı gören ve önlemek için eli uzatmayan yanlışı yapan kadar suçludur.”

Ve dostlar size bir soru ile bitirelim yazımızı…

Paranın yeşilini mi, doğanın yeşilini mi tercih edersiniz?

Haydi Bursa.

Haydi, Mustafa Bozbey.

Haydi, belediye başkanları…

Toprak soygununuza izin vermeyelim.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    Yükleniyor..
    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.