Birileri utanır mı?
Kentin sorunları.
Nasıl çözülmeli?
Anayasa içinde.
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi Yönetim Kurulu ve Başkan Serdar Atilla Erdem, Kestel Soğuksu ve Seymen mahallerinde yapılan Sanayi ve Depolama Alanı ile ilgili itirazlarını bir kez daha kamuoyuna duyurdu.
Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılanları sırasıyla planları ve ölçekleriyle anlattı.
Ardından da ekledi İMO Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Atilla Erdem…
“Çevre Düzeni Planları, kanun ve yönetmeliklerle tarif edilirken; o ilin, o bölgenin anayasası niteliğinde olduğu ve bu anayasa yapılırken tüm bakanlıkların ve il müdürlüklerinin bölgede yer alan meslek ve sivil toplum örgütleri ile tüm il halkı ile çalıştaylar düzenleyip fikirleri ve görüşlerinin alınması gerekmekte olduğu belirtilmektedir. Bursa’nın anayasası yapılmadan, tüm kurumlar ve STK’ları içinde olmadan, şeffaflığın hiçe sayılarak gerçekleştirilen bu düzenlemeye hazırladığımız itiraz dilekçemizi Çevre Şehir ve İklim Değişikliği Bursa İl Müdürlüğü’ne sunmuş bulunmaktayız. Sürdürülebilir ve sağlıklı bir kentin tesisi için kısa vadeli ve günlük ihtiyaçların ötesinde bir vizyon ile kararların alınması son derece önemlidir. Bu nedenle Bursa’nın vizyonu elbette tarım, tarih, turizm, ticaret ve mutlaka gerçek teknolojik sanayi olmalıdır. Kentimizi derinden etkileyecek bu tarz önemli planlamaların Bursa anayasası içerisinde çözümlenmesi kırmızı çizgimizdir.”
Ve hepimizin üzerine alınması gereken çok güzel sözleri Serdar Atilla Erdem’in…
“Bursa ovasının bu hale gelmesinde bu olayda olduğu gibi hiçbir sivil toplum kuruluşunun diğerinden daha az sorumluluğu yoktur. Üstüne basarak vurgulamak isterim ki İMO Bursa Şubesi, sadece Kestel Soğuksu’da planlanan sanayi bölgesi değil, Bursa anayasası delinerek yapılmaya çalışılan tüm planlamalara ve Nilüfer Alaaddinbey, Ürünlü ve diğer bölgelerdeki gibi kaçak sanayileşme ve yapılaşmanın önünü açan, ben yaptım oldu yaklaşımlarına karşı mücadele etmekten ve her türlü girişimde bulunmaktan asla geri durmayacaktır.”
Mimar Sinan’ın bir sözünü gözlerimizin içine soktu Başkan.
Dönemin Padişahı Kanuni Sultan Süleyman’ın isteği üzerine Bursa’ya gelen Mimar Sinan’ın 6 ay boyunca yaptığı çalışmaların sonucunda Sultan Süleyman’a verdiği cevap…
“Bursa tabiatına hiçbir yapı yapmaya kıyamadım.”
Birileri utanır, yüzleri kızarır mı?
Ne yazmıştık 3 Mayıs 2024 tarihindeki yazımızda?
Ne güzel söylemiş Kızılderililer…
“İnsan topraktan uzaklaştıkça kalbi katılaşır.”
“Son ırmak kuruduğunda, son ağaç yok olduğunda, son balık öldüğünde; beyaz adam paranın yenmeyen bir şey olduğunu anlayacak.”
“Kaybetmeyi ahlaksız bir teklife tercih et. İlkinin acısı bir an, diğerinin vicdan azabı bir ömür boyu sürer.”
“Yanlışı gören ve önlemek için eli uzatmayan yanlışı yapan kadar suçludur.”
Ve dostlar size bir soru ile bitirelim yazımızı…
Paranın yeşilini mi, doğanın yeşilini mi tercih edersiniz?
Haydi Bursa.
Haydi, Mustafa Bozbey.
Haydi, belediye başkanları…
Toprak soygununa izin vermeyelim.