Osmangazi Belediyesi’nde görev yapan yöneticilere Bursa Barosu Kadın Hakları Merkezi, Osmangazi Kent Konseyi Kadın Meclisi ve Osmangazi Belediyesi Eşitlik Birimi, tarafından “Yönetim Süreçlerinde Eşitlikçi Bakış Açısı Eğitimi” verildi.
Ne güzel.
Amaç ne?
Yerel yönetimlerde eşitsizlik nasıl oluşuyor, alt yapısında neler var temel sorunlar ve nasıl çözeriz ve herkese eşit hizmet sağlayacak bir politika nasıl geliştirilir?
Yönetim Süreçlerinde Eşitlikçi Bakış Açısı Eğitimine Bursa Barosu Kadın Haklarından Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Gülendar Adıgüzel Özcan, Osmangazi Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Sevgi Baysal ve Osmangazi Belediyesi Eşitlik Birimi Sorumlusu Psikolog Melike Oruç, konuşmacı olarak katıldı.
Bursa Barosu Kadın Haklarından Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Gülendar Adıgüzel Özcan’daydı ilk söz…
“Eğitimler çok keyifli geçti. Eşitsizliğin kökeni, eşitsizliğe neler sebep oluyor bunları anlattık. Şiddet ne nasıl oluşuyor? Belediyenin bunu engelleme de nasıl bir rolü olur? Buna ilişkin yasal mevzuatımız ne? Yerel yönetimlerde eşitsizlik nasıl oluşuyor, bunun alt yapısında neler var bununla ilgili temel sorunlar ne biz bunu nasıl çözeriz, herkese eşit hizmet sağlayacak bir politika nasıl geliştiririz? Bu konularla ilgili bilgilerimizi paylaştık.”
Osmangazi Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Sevgi Baysal aldı ikinci sözü…
“Verdiğimiz kararlar nasıl etkiliyor? Bizim ön ve kalıp yargılarımız nelerdir ve politikalarımızı nasıl üretmemiz lazım? Kadınlar, erkekler, yaşlılar, gençler ve engelliler eşit şekilde kentten faydalanabilsin diye böyle bir çalışma yürüttük. Park düzenlemesinden trafik ışıklarının süresine, kreşlerin açılmasından aydınlatmaların yapılmasına, toplu taşımaların sürelerinin belirlenmesi, cinsiyet nötr görülürken aslında kadın ve erkeği çok farklı şekilde etkilediğini bu kararların kadın ve erkek eşitsizliğini derinleştirdiğini, kadınların ve eşitsizlikten etkilenenlerin kamusal alanları kullanmasını engellediğini anlattık. Bunun için yerel yönetimde bulunan yöneticilerin neler yapması gerektiğini cinsiyete duyarlı bütçelerin hazırlanması gerektiğini karar alma mekanizmalarında eşitliğe duyarlı kişilerin temsiliyetinin bulunması gerektiğinden bahsettik”
Osmangazi Belediyesi Eşitlik Birimi Sorumlusu Psikolog Melike Oruç’taydı söz…
“Yönetim Süreçlerinde Eşitlikçi Bakış Açısı Eğitimi” verdik. Osmangazi Belediyesi’nin toplumun her kesimine sunduğu hizmetleri eşitlikçi bakış açısıyla belediyede bulunan tüm müdürlüklere ve yönetim süreçlerine yansıtmak amacıyla düzenlediğimiz bir eğitimdi. Bu eğitimle müdürlerimiz yıllardır vatandaşa sundukları hizmetleri cinsiyet bakış açısıyla daha eşitlik perspektifiyle bakarak hizmetleri toplumun her kesimine kadın, erkek, çocuk, yetişkin ve yaşlı tüm kesimlere bu hizmetleri eşit bir şekilde ulaştırabilmeyle ilgiliydi. Bu bilinç, farkındalık ve eşitlik filtresiyle hizmetleri sunmak üzerine konuştuk”
İlginç ve güzel bir eğitim.
Cinsiyet farklılığı ve bunun önlenmesi ile ilgili verilen eğitim mutlaka yararlıdır.
Resmi ya da özel kurumlarda çalışan kesimin zengin-yoksul; kadın- erkek ayrımı yapmadan işlerini ciddi, doğru ve hızlı yapmaları çok önemli.
Bugün bizlerin en değerlisi zamandır.
Ne yazık ki zamanın değerini bilmiyor ve önem vermiyoruz.
Hastane de, markette, banka da, PTT’de velhasıl gittiğimiz birçok yerde kuyruklarda ve hatta verilen randevu saatlerine dahi uyulmaz, insanlar 40-45 dakika hatta bir- bir buçuk saat bekletilir.
Oysa gelişmiş Avrupa ülkelerinde bekletilmek ve insan ayrımı yoktur.
Biz de niye oluyor?
İşte bunun çalışması yapılmış Osmangazi Belediye’sinde.
Ne güzel.