Amacımız ne olmalı?
Daha yaşanılabilir bir dünya için geri dönüşüme önem vermek ve geleceğimizin büyükleri çocuklarımızı, torunlarımızı küçük yaşta sıfır atık konusunda bilinçlendirmek.
İşte bunu en iyi yapan belediyelerden biri Osmangazi.
Önceki gün yine bir etkinlikteydi Osmangazi Belediyesi emekçileri…
Ayça Azak Gündüz Bakım Evi ve Çocuk Kreşi’nde eğitim gören okul öncesi ve kreş öğrencilerine, Osmangazi Belediyesi Sıfır Atık Müdürü Rüveyşa Burça Turan tarafından sıfır atık eğitimi verildi.
Çok güzeldi Osmangazi Belediyesi Sıfır Atık Müdürü Rüveyşa Burça Turan’ın konuşması…
“Çocuklarımıza sıfır atık bilincini kazandırmayı ve öğrendikleri bilgileri aileleriyle paylaşarak birer sıfır atık temsilcisi olmalarını amaçlıyoruz. Çocuklar bizim geleceğimiz. Onların küçük yaşlarda bu bilince sahip olmaları demek, ileri ki dönemde duyarlı vatandaş olmaları demektir. Sıfır atık konusu sadece atıklarını geri dönüşümü, tehlikeli atıkların bertaraf edilmesi değil; kapsamlı bir sistemdir. Biz atıklarımızı ayrı toplayıp ayıklayarak, doğal kaynaklarımızı korur, enerji tasarrufu elde ederiz. Sera gazını azaltırız. Toprak ve su kirliliğinin önüne geçmiş oluruz. Atık depolama alanlarının ömrünü uzatırız. Osmangazi Belediyesi Sıfır Atık Müdürlüğü olarak tüm atık guruplarını ayrı ayrı topluyoruz. Ambalaj atıklarımızı ayrı toplayarak ağaçların kesilmesini önlüyoruz. Geçtiğimiz 1 yıl içinde topladığımız atık yağ miktarıyla 5 adet doğancı barajını dolduracak suyun kirlenmesini engelledik. Bu sayede yeraltı ve üstü sularını korumuş olduk”
Ve biraz da önemli bilgilendirme dedi Sayın Turan…
“Acil önlemler alınmazsa 2050 yılına kadar dünyadaki katı atık miktarı 3.8 milyar tona ulaşacaktır. Bir yılda tüm dünyada toplanan katı atıkları bir konteynere yerleştirdiğimizde ve bunları ardı ardına dizdiğimizde dünyanın etrafını 25 kez dolaşacak kadar bir uzunluk ortaya çıkıyor. Bir yılda tüm dünyada tekstil sektöründe harcanan su miktarı 86 milyon adet olimpik yüzme havuzuna eşit. Kullandığımız kıyafetlerin kullanım ömrünü 2 katına çıkartırsak atmosfere saldığımız sera gazı miktarını yüzde 44 oranında azaltırız. Sıfır atık sistemini benimsemek bunu hayatımıza geçirmek çevreye ve insanlığa büyük katkısı olan bir sistemdir. Bugün de inşallah burada küçük arkadaşlarımızla bu bilgilerimizi aktararak onların bilinçlenmesini sağlayacağız.”
Haydi çocuklar şu kirlettiğimiz dünyamızı, sizler temizleyin ve utandırın bizleri.
Attırmayın sokaklara.
Atmaya kalkanlara engel olun, öğrendiklerinizi, büyüklerinize anlatın.
Bir daha bir daha okuyun Osmangazi Belediyesi Sıfır Atık Müdürü Rüveyşa Burça Turan’ın sözlerini.
Ne demişti Kızılderili?
“Yeryüzü bize atalarımızdan miras kalmadı, çocuklarımızdan ödünç aldık.”
Sorun kendinize…
Bu ödünce sahip çıkabildik mi?