SON DAKİKA
Hava Durumu

Öncelikli hedef nedir?

Yazının Giriş Tarihi: 01.03.2025 11:34
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.03.2025 11:37

Bursa birinci derece de deprem bölgesi.

Deprem bilimciler yıllardır söyler ve gerek hükümet, gerekse yerel bazda acil önlemler alınması gerektiğini her toplantı da açıklarlar.

Okuyun dostlar…

Her ay düzenli olarak bilgilendirme toplantılarını yapıyor Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey.

Kapalı kapılar ardında neler oluyor diye sordurmuyor. Gereken açıklamaları her ay yapıyor.

Olması gereken de bu.

Şubat ayı değerlendirme toplantısında konu kentsel dönüşüm ve dirençlilik konularıydı.

Bakın ne diyor Başkan Bozbey…

“Bursa aktif fay hatlarının kesiştiği noktada yer alıyor. Kentimizin deprem riskine karşı dayanıklı hale getirilmesi, sadece bugünün değil, geleceğin Bursa’sı için de kritik bir öneme sahiptir. Bu doğrultuda kentsel dönüşüm çalışmalarını hızlandırdık. Depreme dayanıklı Bursa, öncelikli hedefimizdir”

Acil yapılması gerekeni net söylemiş.

Devam ediyor önemli açıklamalarına…

“Bursa’daki tarihi ve kültürel miras zaman içindeki plansız yapılaşma ve depreme dayanıksız yapı stoku nedeniyle risk altında. Bu nedenle Bursa’da insan odaklı ve sürdürülebilir bir kentsel dönüşüm modelini oluşturmayı hedefledik. Hedeflerimiz, riskli bölgelerin belirlenmesi ve önceliklendirilmesi, zemin etütleriyle yapı güvenliğinin artırılması, kent dokusuna uygun, sürdürülebilir dönüşüm projelerinin hayata geçirilmesi, vatandaşlarımızın haklarını koruyan, uzlaşı odaklı bir dönüşüm modeli oluşturulmasıdır. Bu kapsamda kentimizin her köşesinde kapsamlı bir dönüşüm seferberliği başlattık. Sismik tehlike analizleri yapılırken iki ana unsur üzerinde durulmalıdır. Deprem üretebilecek aktif fay hatları ve bölgenin zemin yapısı. Bursa'da, MTA tarafından resmî olarak varlığı tespit edilmiş dokuz fay hattı bulunmaktadır”

Çok acı ve gerçekleri açıkladı Bozbey.

“Bursa’nın deprem riski altında olduğu biliniyor, ancak bugüne kadar yaşanan afetlerden ders çıkarılmadı. Bursa Büyükşehir Belediyesi Japonya Uluslararası İş Birliği Ajansı (JICA) ile birlikte yürüttüğü ‘Bursa Deprem Riskini Azaltma ve Önleme Projesi 2023-2026 yıllarını kapsayan üç buçuk yıllık bir süreç boyunca devam edecek. 2013 yılında Tübitak–Marmara Araştırma Merkezi ile birlikte yürütülen Bursa Sismik Tehlike Değerlendirme Projesi’nin verilerini güncelleyerek, yeni zemin etütleri ve Japon uzmanların katkılarıyla değerlendirmeler yaptık. Bu çalışmalar sonucunda kentimizin zemin yapısını en detaylı şekilde analiz edebildiğimiz bir noktaya geldik”

Önemli ve ciddi çalışmalardan da bahsetti…

“Nüfusun büyük çoğunluğunun yaşadığı Osmangazi, Yıldırım ve Nilüfer için mikro bölgeleme etütleri gerçekleştirdik. Bu çalışmalar, kentin sismik risklerini ortaya koyan çok önemli bilimsel veriler sağlamaktadır. Ancak, deprem riskini belirlemek için sadece zemin verileri yeterli değildir. Yapı envanterinin de bu verilere eklenmesi gerekir. Bu kapsamda, Bursa’daki yapı stokunu detaylıca analiz ettik. Geçmiş yıllarda tespit edilen 520 bin bina bulunuyordu. Bugün bu sayı 628 bine ulaştı. Binaların yapım yılı, bulunduğu zemin, kat sayısı gibi verileri dijital ortamda analiz ettik. Akademik danışmanlarımız ve Japon uzmanlarımızın belirlediği kriterlere göre bu yapıların afet risk durumunu tespit ettik. En kötü senaryoda 122 bin binanın deprem riski taşıdığını, 26 bin binanın ise yıkılma tehlikesi altında olduğunu ortaya koyduk. Yalnızca bina stokunu değil, kamu binalarını, okulları, hastaneleri, barajları, altyapı tesislerini, köprüleri, raylı sistemleri, havaalanını ve limanları da afet direnci açısından inceledik. Japon uzmanlarımız saha tespitleri yaparak analizler gerçekleştirdi. Böylece, kamu yapılarının ve altyapı tesislerinin risk analizlerini de projemize dahil etmiş olduk. Bilimsel veriler ışığında adımlar atmaya devam edeceğiz”

Başkan Bozbey deprem, kentsel dönüşüm ve bu konulardaki çalışmalar hakkında uzun bilgiler verdi.

Haber sitelerinde bunları okuyabilirsiniz dostlar.

Güzel, el ele verilen ve bilimsel verilerde yapılan çalışmalar oluyor Bursa’da.

Ve bir de ekonomi, diyelim dedi Başkan…

“Büyükşehir Belediyesi’nin Ocak ayında borcu 9 milyar civarına düştü. Nisan ile Ocak ayı arasında borcu yüzde 11 civarında azalttık. BUSKİ’nin borcu Nisan ayına göre yüzde 38 civarında artmış durumda. Şirketlerin borçlarında da yüzde 19 civarında düşüş var. Döviz cinsinden borçlarımız da 827 milyon dolara düşmüş durumda. Büyükşehir Belediyesi’nin iç borcunda yüzde 33 civarında artış var. Dış borcunda yüzde 14 civarında azalma var. Müteahhit borçları düşmüş durumda. Şeffaf bir yönetim oluşturduk. Her konuyu kamuoyuyla paylaşacağız. Doğru bildiğimizin arkasında durmaya devam edeceğiz”

Olması gerekeni net yapıyor.

Her konuyu kamuoyuyla paylaşmak ve doğru olan her şeyin arkasında durmak.

Ne güzel.

Her belediye, hatta her kurum böyle çalışsa.

Ve önemli olan da kentsel dönüşümün ne kadar önemli olduğunu net bilen, söyleyen ve bunun için çalışan Mustafa Bozbey ve mesai arkadaşları var.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    Yükleniyor..
    logo
    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.