Belediye başkanları sırayla birinci yıllarını anlatıyor.
Kim yoğurdum ekşi der?
Der miyim? Sanırım demem.
31 Mart 2024 tarihinde seçilen belediye başkanları mazbatalarını alıp, bütçelerine baktıklarında birçoğunun ağzı açık kaldı.
Kasa da para yok, borç çok.
Oysa belediye başkanları seçim önü seçmenlere sözler vermişti.
İyi de kasalarının tamtakır kuru bakır olduklarını tahmin edememişlerdi.
31 Mart 2024 tarihinden birkaç ay sonra ziyaret ettiğimiz belediye başkanlarının bazıları sitemlerini şöyle iletmişlerdi…
“Bu kadar borç olmasa beni aday dahi göstermezlerdi. Şikayet edecek halimiz yok, bir yandan borçları ödeyip, diğer yandan verdiğimiz sözleri yerine getirmeye çalışacağız”
Bu isimlerden biri de Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir.
İl Başkanlığından iyi tanırım.
Birileri hakkında şöyle böyle dese de önemsediğim belediye başkanlarından biridir.
Nilüfer gibi hızlı büyüyen; büyürken sıkışan, bu sıkışma ile borçlanan, yeşili kaybeden, rantı bol olan bir ilçe de belediye başkanı olmak, akıllı bir iş olmasa da, bu işi Nilüfer’de yapacak en iyi ve en akıllı kişi Şadi Özdemir’dir.
Zorlanacak, sıkıntı yaşayacak ve bu işin altından kalkacak kişidir Şadi Özdemir.
Dün basın toplantısında da bir yılda yaptıklarını, bundan sonra yapacaklarını ve hedeflerini koydu ortaya.
İşte kısa başlıkları ile dün…
“Herkesin sesine kulak verdiğimiz, hepimizin Nilüfer’i olsun istedik. Doğaya, geleceğe saygılı, dayanışmayı önemseyen, katılımcılığın arttığı bir yapı kurmaya özen gösterdik.” Diyerek başladı sözlerine.
Pazaryerleri yaptıkların, yeni pazar alanları da açacaklarını belirtiyordu Başkan Özdemir.
Neydi Nilüfer ve Bursa’nın en önemli konusu…
Deprem…
“Depreme hazırlık kadar sonrasına da hazırlık yapmak şart. Bu durumu aşmak için de deprem parkları ve deprem lojistik parkları yapmak istiyoruz. Konak ve Altınşehir mahallelerinde deprem parkları projelerimizi tamamladık. Yakında bunların ihaleleri yapılacak. Sonrasında bu projeleri çoğaltmak istiyoruz. İsteğimiz, her mahallede bir deprem parkı olması”
“Nilüfer Her Yerde” mobil uygulaması ile belediye hizmetlerine ulaşımın kolaylaşması.
Bu ne demek?
Halkın işlerinin kolay tamamlanması.
“Ödeme, bağış gibi işlemleri bu uygulama üzerinden yapabilirsiniz. Nilüfer Kent Konseyi Mahalle Komiteleri seçimlerinde Türkiye’de bir ilke imza atarak dijital ortamda seçim yaptık. Bir yılda bu uygulamamızı 18 bin 253 kişi daha indirdi. Bunun daha da yaygınlaşması lazım”
Ne güzel.
Başkan Şadi Özdemir; tarımsal kalkınma, doğaya sahip çıkma, temiz ve çevreci bir Nilüfer, kadınların özgürlüğü ve geleceğin sesi olarak görünen kreşler, iki yeni yurt, vatandaşların uygun fiyata kaliteli hizmet alabilmeleri için Görükle ve Ahmet Yesevi mahallelerinde 2 NİLBEL Kafe, engellilere yönelik İş Koçu Destekli İstihdam Projesi, kültür, sanat, spor alanında yapılan faaliyetleri de sözlerine ekledi.
Güzel işler bunlar.
İşi kolay mı?
Zor.
Nilüfer hızla göç alan ve nüfusu çok hızlı artan bir ilçe.
Korkum Yıldırım gibi insanların bina çokluğundan boğulduğu bir yer olması.
Belediye Başkanı Şadi Özdemir’ e bu açıdan çok iş düşüyor.
Bir yandan haksız kazanç elde etmek isteyenlerle savaşım, doğayı korumak, borçları temizlerken önümüzdeki dört yıl içinde borçsuz belediye oluşmasını sağlamak ve seçmene verilen sözler.
Başarır mı?
Başaramayacak ve beceremeyecek olsa görevi verirler mi ona?