SON DAKİKA
Hava Durumu

Abonelik sözleşmesi (5)

Yazının Giriş Tarihi: 16.05.2023 10:44
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.05.2023 10:44

Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü tarafından, yayınlanan 'Abonelik sözleşmesinin tanımı ve kullanım alanları’ ile ilgili yapılan açıklamayı bugün de sizlere aktarmaya devam edelim.

Belirli süreli aboneliklerin tüketicinin talebi veya onayı olmaksızın uzatılması veya yenilenmesi mümkün müdür?

Abonelik sözleşmesinin sona ereceği tarihe kadar tüketicinin talepte bulunması veya onay vermesi hâlinde belirli süreli abonelik sözleşmesi uzatılabilir.

Sözleşme süresi sonunda tüketiciden açık bir talep veya onay almadığı halde mal veya hizmet sunmaya devam eden satıcı veya sağlayıcı, sunulan bu mal veya hizmet için tüketiciden hiçbir bedel talep edemez.

Önceden planlanmış bir bakım veya onarım çerçevesinde mal veya hizmet kesintisi yapılacağı öngörülüyor ise bu durumun tüketicilere bildirilmesi zorunlu mudur?

Satıcı veya sağlayıcı, bir plan çerçevesinde yapılması öngörülen bakım, kontrol, onarım ve benzeri sebeplerle mal veya hizmet sunumunu durduracak olması halinde, bu durumun başlangıç ve bitiş tarihini en az kırk sekiz saat öncesinden tüketiciye yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ya da basın yayın ve benzeri yollar ile bildirmekle yükümlüdür.

Elektrik kesintisi ve/veya ayıplı hizmet nedeniyle elektrikli ev eşyalarında meydana gelen zararlarda zararın tazmini talep edilebilir mi?

Elektrik kesintisi ve/veya ayıplı hizmet nedeniyle elektrikli ev eşyalarında meydana gelen zararlarda, bilirkişi marifetiyle tespit yapılarak 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 13 üncü ve 15 inci maddeleri kapsamında tüketicinin zararının tazmin edilebileceği değerlendirilmektedir.

Ayrıca, Elektrik Dağıtımı ve Perakende Satışına İlişkin Hizmet Kalitesi Yönetmeliğinin 26 ncı maddesinde belirlenen şartların sağlanması halinde, kullanıcılar dağıtım şirketine zarar tazmini için başvurabilmektedir.

Abonelik başlangıcında tüketicilerden alınan güvence bedelinin iadesi mümkün müdür?

Satıcı veya sağlayıcı, fesih bildiriminin hüküm ifade etmesinden itibaren on beş gün içinde varsa tüketiciden güvence, depozito veya teminat adı altında alınan ücretlerin güncel tutarlarını kesinti yapmaksızın iade etmekle yükümlüdür.

Abonelik sözleşmesinden kaynaklanan bir borç nedeniyle icra takibi başlatılması durumunda tüketici ne yapmalıdır?

2004 sayılı İcra ve İflas Kanununun ilgili hükümleri çerçevesinde değerlendirilme yapılması ve buna göre hareket edilmesi gerekmektedir.

Abonelik sözleşmesinden kaynaklanan borcun takibini yapan avukat veya hukuk büroları ile ilgili nereye başvurulmalıdır?

Söz konusu avukatlar ile ilgili olarak herhangi bir şikayetiniz olması durumunda, 1136 sayılı Avukatlık Kanunu kapsamında avukatların bağlı bulunduğu İl Baro Başkanlığına başvurabilirsiniz.

Tüketicinin bilgisi ve onayı olmadan abonelik başlatılması durumunda tüketici ne yapmalıdır?

Tüketicinin bilgisi olmadan yapılan işlemlerin konusu suç teşkil ettiğinden, Türk Ceza Kanunu kapsamında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulması gerekmektedir.

Sözle değil, sözleşme ile işinizi mutlaka garanti altına alınız.

‘Bilinçli tüketici, sağlıklı ekonominin temelidir.’

Alışveriş yapmadan önce iki kere düşünün!

Fiş, fatura veya sözleşmenizin bir örneğini mutlaka alın ve saklayın!

Sözleşmeleri dikkatlice okuduktan sonra imzalayın!

Reklam ve ilanlara aldanmayın!

Hediye, çekiliş kuponu vb. vaatlere kanmayınız!

Mağdur olmamak için bilgi sahibi olun!

Soru ve sorunlarınız için 'Alo 175 Tüketici Hattı'ndan bilgi edinebilirsiniz…

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    Yükleniyor..
    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.