SON DAKİKA
Hava Durumu

Berat Gecesi

Yazının Giriş Tarihi: 06.03.2023 10:18
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.03.2023 10:18

Mübarek üç aylar içerisinde ayrı bir yere sahiptir Berat Gecesi. Peygamber efendimiz Hazreti Muhammed Mustafa (s.a.v.) Berat Gecesi’nin önemini şöyle buyurmuşlardır.

Bu yıl içinde doğacak her çocuk, bu gece deftere geçirilir.

Bu yıl içinde öleceklerin isimleri, bu gece deftere yazılır.

Bu gece herkesin rızkı tertip olunur.

- Bu gece herkesin amelleri Allah (c.c.) arz olunur.

Berat kelime olarak borçtan kurtulma, temize çıkıp aklanma, ceza veya sorumluluktan kurtulma gibi manalara gelir. Berat kandili, Allah'ın rahmet, lütuf ve mağfiretiyle tecelli ederek, kullarına bağışlanmadır.

Berat kelimesinin aslı 'berâet'tir. Sözlükte, 'bir zorluktan kurtarmak ve beri olmak' şeklinde tanımlanır. Bu geceye, bereketli ve feyizli bir gece olması sebebiyle mübarek gece; günahların affı ve kulların temize çıkarılması sebebiyle Beraat gecesi ve kulların ihsana kavuşmaları sebebiyle rahmet gecesi olarak bilinir.

Berat Gecesi’ni ibadetle geçirmenin pek çok sevabı ve feyzi vardır. Berat Kandili hakkında Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed Mustafa (s.a.v.) şöyle buyurmuştur;

‘Şaban ayının on beşinci gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın. Ve o gecenin gündüzünde (kandilden sonraki gün) oruç tutunuz. Çünkü o gece güneş batınca Allah'u Teala o andan fecir oluncaya kadar: "Benden mağfiret dileyen yok mu, onu mağfiret edeyim. Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım. Müptela olan yok mu, ona kurtuluş vereyim" diye buyurur.'

Hadis-i Şerifte anlaşılacağı üzere Berat Kandili Gecesi ilahi rahmet kapıları sonuna kadar aralanmıştır. İnsanlara verilen büyük bir fırsattır. Bu fırsatı değerlendirip günahlarını affettirebilen, gönlünden geçirdiklerini bütün samimiyetiyle istek ve arzularını talep eden ve belalardan Ona sığınan bir insan ne kadar şanslıdır.

Yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’de; ‘De ki: Ey kendi nefisleri aleyhine haddi aşan kullarım! Allah’ın rahmetinden ümit kesmeyin! Çünkü Allah bütün günahları bağışlar. Şüphesiz ki O, çok bağışlayan, çok esirgeyendir.’ ayetinin ifade ettiği mağfirete mazhar olma fırsatıdır’ sözleri yer almaktadır.

Bilerek ya da bilmeyerek yaptığımız bütün hatalardan ve günahlardan samimi pişmanlıkla tövbe ederek af dileyelim.

Bu geceye saygı göstermek ve kıymetini bilmek gerekir.

En azından birbirimize dua edelim…

Ya Rabbi! Bina yıkıntısından, uçuruma düşmekten sana sığınırım. Allah'ım boğulmaktan, yangından ve (aşırı) yaşlılıktan sana sığınırım. Ölüm sırasında şeytanın beni çarpmasından sana sığınırım. Senin yolundan ayrılarak ölmekten sana sığınırım. Zehirlenip ölmekten sana sığınırım. Üzüntü içinde ölmekten Sana sığınırım Ya Rabbi.

Ya Rabbi! Dinim, dünyam, ailem ve malım hakkında af ve afiyet istiyorum. Allah’ım! Açıklarımı ört, korkularımı gider ve bana güven ver. Allah’ım! Beni önümden, arkamdan, sağımdan, solumdan ve üstümden (gökten) gelecek tehlikelere karşı koru. Altımdan (yerden) gelecek tehlikelere senin azametine sığınırım.

Ya Rabbi! Hastalara şifa, dertlilere deva, borçlulara eda, sıkıntıda olanlara da ferahlık ver Ya Rabbi.

Ya Rabbi! Sana açılan elleri, sana yönelen gönülleri, sana yalvaran dilleri boş çevirme Ya Rabbi.

Ya Rabbi! İşsizlere iş nasip eyle.

Ya Rabbi! Ülkemize ve devletimize zarar vermek isteyenleri cezasız bırakma.

Ya Rabbi! Dualarımızı Hazreti Muhammed Mustafa (s.a.v.)hürmetine kabul ve ihsan eyle Allah’ım.

Ya Rabbi! Sana yöneldik. İşimizi sana havale ettik. Umut ve huşu içinde sana sığındık.

Berat Gecemiz mübarek olsun.

En büyük duamız; İslam aleminin ve ülkemizin birlik, beraberlik, barış, huzur içinde olmasıdır.

Selam ve dua ile...

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    Yükleniyor..
    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.