SON DAKİKA
Hava Durumu

Değişmezsek 'fay' halimize

Yazının Giriş Tarihi: 18.02.2023 09:40
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.02.2023 09:40

Zor zamanlardan geçiyoruz… Cenab-ı Hakk’ın sınavı tarifsiz… Ölüm hak Elhamdülillah… Bazı acıların ise tarifi gerçekten zor… Kelimeler insanın boğazına diziliyor. Ailemizin değerlileri Ali ile Aylin Müjde’yi Antakya’da deprem felaketinde kaybettik.  Mekanları cennet olsun.

Gerçekten de acı dolu 1 haftayı geride bıraktık. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da Vali Yakup Canbolat ile birlikte Kahramanmaraş’ta yaşanan deprem faciasının 10 ilde açtığı yaraları sarmak için yola koyuldu. Bir yanda Gaziantep ardından da Hatay da koordinasyonun başındalardı… Bir anda yoklukla mücadele etmek durumunda kalanların sessiz çığlığı ve umut ışığı oldular…

Gazetecilerle zorlu süreci paylaştı Başkan Aktaş, yorgun ama gururlu gözlerle… O karanlık gece 6 Şubat’ta 05.30’da çalmış acı acı telefonu… Hattın diğer ucunda Vali Yakup Canbolat, depremi haber vermiş…

Süreci şöyle aktardı Başkan Alinur Aktaş: “Giderken bir takım elbise götürdüm. 4 gün bisküvi yedim. 50 lira vardı cebimde, harcayacak yer yoktu. Trafikten kaynaklı sıkıntı oldu. Herkes hücum etti. Kahvaltı soranlara, ‘bina mı var’ dedim. Yunan arama ekibi Nurdağı’nda 4 yaşındaki çocuğu kurtarınca ağlayıp sarıldı. Herkes empati yapmalıdır. 36 bin can gitti. Bir süre ekmek üretemeyecekler. Arzu eden gazetecileri oraya götürebiliriz. Nurdağı gibi bir ilçe bitti, yeniden kuruluyor. Oraların normalleşmesi ve orada kalması için çaba sarf etmek lazım.  Benim telefon Hatay’da dolaşıyor. Nurdağı ve Islahiye’nin köylerini gezdim. 30 ton mazot getirttim. 20’şer litre mazot dağıttık. 45’li yaşlarda bir kadın 9 yaşındaki engelli çocuğuyla gelip ‘çadır’ istedi. Ramazana kadar izinler iptal edildi. Sadece o bölgeye konsantre edilecek. Hatay ve Gaziantep’te olaylar geçtikten sonra ‘Bursa’yla ilgili özel bir yer olacak. Hatay’da 900 tane polis var Bursa’dan… Bir tane TOKİ binası yıkılmamış, çizik bile yok. Konteynır kentler çok daha önem arz ediyor oralarda…”

Can alıcı noktayı ise sonlara sakladı Alinur Başkan… Malumunuz hayatta değişim olan şey değişimdir… Bursa’nın değişmesi gerekiyor, gerçekten de kelimenin tam anlamıyla ‘kentsel dönüşüm’e ihtiyaç var. Bursa’nın fay hattı üzerinde bulunan tüm yerleşim alanları gözden geçirilecek artık. Hiçbir şey eskisi olmayacak kadar belli ki… Zaten bu dönüşüm gerçekleşmezse fay halimize!

Bursa’nın geleceğinin kentsel dönüşümde olduğunu ifade eden Başkan Aktaş, “Bu dönüşüm ya bizlerin elinde kontrollü ve planlı biçimde gerçekleşecek ya da maalesef deprem sebebiyle canların kaybı, millî servetin hebasıyla olacak. Seçim hepimizin. Bursa’nın bir geleceğinin olabilmesi için atacağımız her adım kentsel dönüşüme çıkacak” diye konuştu.

650 bin yapının bina envanteri oluşturuluyor. Yüzde 80’ini de tamamlanmış durumda. Osmangazi, Nilüfer, Yıldırım, Gürsu ve Kestel’de çalışma sona erdi bile… Deprem Risk Azaltma ve Önleme Projesi ile muhtemel bir depremde, ilimizde hasar riski yüksek alanlar belirlenecek.

Bu yıl bin 270 bağımsız bölümün inşaatını tamamlanacak Yiğitler, Sıcaksu ve Beşyol’da hak sahiplerine teslim edilecek. 2023 yılı içerisinde Bursa genelinde devam eden ve hedeflenen toplam 870 bin metrekare proje alanında; bin 968 binada 7 bin 592 bağımsız bölüm yıkılacak, 9 bin 980 adet konutun inşaatına başlanacak. 

Deprem bölgesinde canla başla çalışan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve ekibini bu vesileyle biz de bir kez daha tebrik ve takdir ediyoruz.

Gerçekten daha çok geç olmadan ‘Dönüşüm ya bizim elimizden ya depremden olacak’

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    Yükleniyor..
    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.