SON DAKİKA
Hava Durumu

Deprem bölgesinde ‘büyük’ iş yapılıyor!

Yazının Giriş Tarihi: 13.03.2023 16:55
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.03.2023 16:55

Bir şeyin sahisini görmek için olay yerinde olmak gerekiyor sevgili okuyucular. 6 Şubat’ta Türkiye’yi yasa boğan acıların ilk bölümü başladı 04.17’de… İlk kez orada öldük mesela… Çığlıklar yükseldi belki biz duyamadık, işaretler oldu belki ama göremedik. Aynı gün içerisinde yeni bir depremle acılarımıza acılar eklendi… Yürekler dağlandı, korlar katlandı...

Hayatın gerçeklerini TV’de gördük, ajanslardan okuduk… Bize hakikat lazımdı… Koordinasyon görevini layıkıyla yürüten Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın sorumluluk üstlendiği Gaziantep’in Nurdağı ilçesi, Hassa ve Hatay merkezde incelemelerde bulunduk. Artıyı da eksiği de yerinde gördük…

Depremle yüzleştik

Kabul edelim ve hakkı teslim edelim ki olağanüstü bir gayret var. Ve eminim bu felaket Türkiye Cumhuriyeti Devleti haricinde başka bir ülkede olsaydı değil ayağa kalkmak, hala dahi yardım çığlıkları yükseliyordu.

Ülkenin bu feraseti sayesinde genetiğine de evelallah bir şey olmuyor zaten. İlk durağımız Gaziantep’in Nurdağı ilçesi oldu. İlk saatten itibaren Şırnak Valisi Osman Bilgin olay yerine intikal etmişti bile… Acı çok daha tazeyken kolları sıvadı.  4 mahallede yüzde 80 oranında yıkım oldu. İlçe merkezinde her 10 kişiden birisini vefat etti.  İnsanların ailelerini kaybettiğini aktaran Bilgin, “Şırnak’tan bin 850 kişiyle burada hizmet veriyoruz. 2 bine yakın da vatandaş desteğe geldi. Bursa Büyükşehir ve Zeytinburnu belediyelerimiz geldi. 9 gün banyo yapmadık.  10 Nisan’da tüm vatandaşlarımızı konteynere yerleştireceğiz” ifadeleriyle çarpıcı bir analize imza attı.

Bir dönem Kestel Kaymakamlığı’nda da bulunan Yozgat Valisi Ziya Polat, depremin en çok etkilediği Hatay’ın Hassa ilçesinde koordinatör vali olarak görev yapıyor. 57 bin nüfus var(dı). 366 can gitti. Amanos Dağları’ndan geçen fay hattındaki her yer yıkılmış. Tamamen yıkılan köyler var. Bursa Büyükşehir’in kendilerini yalnız bırakmadığını söyleyip Alinur Aktaş’a hakkını teslim etti.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise, bölgede görev olan 31 belediyenin koordinasyonun kendisinde olduğunu kaydetti. İlk 10 gün göçüğün başında can kurtarma telaşesi olduğundan olayın vahametinin anlaşılmadığına vurgu yaptı.
Ramazan ayında Kahramanmaraş, Adıyaman, Hatay ve Nurdağı’nda iftar düzenleyeceklerini vurguladı Başkan Alinur Aktaş…
Buraya dikkat çekerim, durumun ciddiyeti iyice anlaşılsın diye ‘Merinos, Altıparmak ve Çekirge’ gibi fay hattı üstünde yerleşen yerlerden insanları getirerek ‘olası bir deprem’de neler yaşanabileceğine ilişkin gözlem yapabilmelerini sağlayacaklarını aktardı Aktaş…

En çok etkilenen şehir Hatay. Vefatların yarısı Hatay’da. 23 bin can kaybı var. Ağır hasarlı binaların da yüzde 40’ı burada. Hatay merkezi Osmangazi ve Yıldırım gibi iki ilçeden oluşuyor. 380 bin Antakya, 150 bin Defne’nin nüfusu var. Toplam nüfus 1.6 milyon. Hayat döndürülmeye çalışılıyor.  
Bursa’nın 10,20 ve 80 dönümlük 3 konteyner bölgesi var. Bütün yardım faaliyetlerini Bursa organize ediyor. Yardımları dağıtmak için 220 civarında araç çıkıyor.500’ü aşkın personel, 220 civarında iş makineleri ile faaliyetlerini sürdürüyor.

Hatay’a belki şu an için hayat değil ama umut ve ümit götürdü Alinur Aktaş
Hala ayağına çizmeleri geçirip, burada rahat yataklarına fosur fosur uyuyanlara inat çalışmaya tam gaz devam ediyor.
Hem ‘canla başla’ hem de ‘gece gündüz’

Kulak asmayın söylenenlere; deprem bölgelerinde ‘büyük’ iş yapılıyor.
Başta Alinur Aktaş olmak üzere emeği geçen tüm ilçe belediyeleri ile personellerine teşekkürlerimizi sunuyoruz.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    Yükleniyor..
    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.