SON DAKİKA
Hava Durumu

Fiyat etiketi nedir? (1)

Yazının Giriş Tarihi: 03.04.2023 16:53
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.04.2023 16:53

Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü tarafından, yayınlanan 'Fiyat etiketleri hakkında bilgilendirme’ ile ilgili yapılan açıklamayı biz de buradan sizlere aktaralım.

Fiyat etiketi, satıcı tarafından perakende satışa sunulan malların bazı özellikleri hakkında tüketicileri bilgilendirmek amacıyla kullanılan etiketlerdir. Fiyat etiketinde hangi bilgilerin bulunması gerektiği 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun ‘Fiyat etiketi’ başlıklı 54’üncü maddesine dayanılarak hazırlanan Fiyat Etiketi Yönetmeliğinde düzenlenmiştir.

Fiyat etiketinde hangi bilgilerin bulunması gerekmektedir?

Bir malın fiyat etiketinde;

- Malın hangi ülkede üretildiğini belirten üretim yeri,

- Malın türünü ifade eden (gömlek, kalem, bardak gibi) ayırıcı özelliği,

- Malın tüm vergiler dâhil satış fiyatı,

- Adet, metre gibi uzunluk, kilo gibi ağırlık, metrekare gibi alan veya metreküp gibi hacim ölçülerinden birinin net miktarıyla ifade edilen fiyat olan birim fiyatı,

- Malın satış ve birim fiyatlarının uygulanmaya başlandığı tarih,

- Üretim yeri Türkiye olan mallar için Ticaret Bakanlığınca tespit ve ilan edilen şekil, logo veya işaret,

- Varsa malın ambalajının teslimine ya da iadesine ilişkin depozito bedeli ilgili bilgilerin yer alması gerekmektedir. Ayrıca, bu bilgilerin Türkçe olması zorunludur.

Fiyat etiketi nereye ve nasıl konulmalıdır?

Fiyat etiketi, malların veya bunların ambalajlarının ya da kaplarının üzerine; aynı nitelikteki mal gruplarının veya raflarının üzerine konulmak, dikilmek, zımbalanmak, yapıştırılmak, bunlara herhangi bir bağ ile tutturulmak veya asılmak suretiyle, kolaylıkla görülebilir ve okunabilir biçimde, yazılı, dijital veya elektronik olarak konulmalıdır.

Fiyat etiketi konulması mümkün olmayan hâllerde fiyat etiketinde bulunması gereken bilgilerin yer aldığı listelerin görülebilir ve okunabilir şekilde uygun yerlere asılması gerekmektedir.

Fiyat etiketinde birim fiyata nasıl yer verilmelidir?

Bazı mallar tüketicilere cam, naylon, karton, kâğıt ve bunlara benzer maddelerden oluşan kutu, kova, şişe, kavanoz, poşet, torba ve benzeri ambalajlar içinde satışa sunulabilmektedir. Bu malların türüne göre uygun olan adet, uzunluk, ağırlık, alan veya hacim gibi ölçü birimlerinden herhangi birinin net miktarı cinsinden ifade edilen fiyatı olan birim fiyatının kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde fiyat etiketine yazılması zorunludur.

Eğer bir malın birim fiyatı satış fiyatı ile aynı ise bu malın birim fiyatının fiyat etiketinde yer alması gerekmez. Açık halde satılan malların fiyat etiketinde ise satış fiyatı yerine sadece birim fiyatı yer alabilir.

Hangi mallarda fiyat etiketi bulundurma zorunluluğu yoktur?

Aşağıda sayılan mallarda fiyat etiketi bulundurma zorunluluğu bulunmamaktadır:

- Üzerinde veya ambalajında, etikette aranılan hususlar basılı olarak açıkça yazılı bulunan mallar,

- Kitap, dergi ve gazete gibi üzerinde fiyatı belirtilmiş olan mallar,

- Arttırma suretiyle veya özel kanunlarına göre satışı yapılan mallar.

- Kıymetli taş veya madenlerden yapılmış mallarda ise etiket ve liste koyma zorunluluğu bulunmamakla birlikte bu malların cinslerine göre birim satış fiyatları işyerinin uygun bir yerinde kolaylıkla görülebilir ve okunabilir bir şekilde yer almalıdır.

Satın alacağımız ürünün özelliklerine, fiyat etiketine, gıda ürünlerinde ise son kullanma tarihine dikkat etmek önemlidir.

Raf ve kasa fiyatlarının kıyaslanmasına dikkat ediniz.

İndirimli ve kampanyalı ürünlere daha çok dikkat etmemiz gerekiyor.

Çünkü bizler hala gerçek kampanya ve indirimlere yabancıyız.

‘Bilinçli tüketici, sağlıklı ekonominin temelidir.’

Soru ve sorunlarınız için 'Alo 175 Tüketici Hattı'ndan bilgi edinebilirsiniz…

(Devam edecek)

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    Yükleniyor..
    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.