SON DAKİKA
Hava Durumu

Fiyat etiketi nedir? (2)

Yazının Giriş Tarihi: 04.04.2023 15:37
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.04.2023 15:37

Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü tarafından, yayınlanan 'Fiyat etiketleri hakkında bilgilendirme’ ile ilgili yapılan açıklamayı bugün de sizlere aktarmaya devam edelim.

Tarife ve fiyat listesi nedir?

Tarife ve fiyat listesi, hizmetin özelliği itibarıyla fiyat etiketi bulundurmaya elverişli olmamasından dolayı satış fiyatı hakkında tüketicileri bilgilendirmek üzere kullanılan listedir. Tarife ve fiyat listelerine ilişkin belge, levha, pano ve benzerleri satıcı veya sağlayıcı tarafından tüketicilerin kolaylıkla görebileceği ve okuyabileceği şekilde iş yerinde uygun yerlere asılır, takılır veya konulur.

Tarife ve fiyat listesinde gösterilen fiyatların dışında; servis ücreti veya herhangi bir isim altında başka bir ücret alınması halinde, bunun tarife ve fiyat listesinde gösterilmesi zorunludur.

Fiyat etiketi, tarife ve fiyat listelerinin içeriği nasıl olmalıdır?

Etiketlerin, tarife ve fiyat listelerinin üzerindeki rakam ve harflerin; okunabilir, düzgün, eksiksiz, gerçeğe uygun, yeterli büyüklükte ve başka rakam, kelime ve işaretlerle karışıklığa sebebiyet vermeyecek şekilde olması ve yanıltıcı ve aldatıcı bilgiler içermemesi zorunludur. Bu hususların tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilecek, okunabilecek ve hangi mal ya da hizmete ait olduğu açıkça belli olacak şekilde konulması gerekir.

Fiyat etiketi ve listelerde satış fiyatı yabancı para cinsinden olabilir mi?

Satış fiyatlarının ‘Türk Lirası’, ‘TL’ veya  ‘₺’  simgesi şeklinde yazılması zorunludur.  Ancak, yurt dışında ifa edilecek olan paket tur, eğitim hizmetleri ve yurt dışına yönelik ulaşım ve konaklama hizmetlerinin bedelleri açısından böyle bir zorunluluk yoktur.

Malın satış fiyatı ile kasa fiyatı arasında fark olması durumunda hangi fiyat uygulanır?

Malın satış fiyatı ile kasa fiyatı farklı ise tüketicinin lehine olan fiyat uygulanmalıdır.

İndirimli satışlarda fiyat bilgisi nasıl sunulmalıdır?

İndirimli satışlarda, mal veya hizmetin indirim öncesi fiyatı ve indirim sonrası fiyatı, birlikte görülebilir ve okunabilir şekilde fiyat etiketinde ve tarife ve fiyat listelerinde gösterilmelidir.

İndirimli satışa konu edilen mal veya hizmetin indirimden önceki fiyattan daha düşük fiyatla satışa sunulduğunun ispatı satıcı veya sağlayıcıya aittir.

Yapılan indirimin miktarı veya oranı hesaplanırken,  indirimden önceki satış fiyatının tespitinde indirimin uygulandığı tarihten önceki otuz gün içinde uygulanan en düşük fiyat esas alınır. Diğer yandan, meyve ve sebze gibi çabuk bozulabilen mallara ilişkin etiketlerde indirim miktarı veya oranı hesaplanırken, indirimli fiyattan bir önceki fiyat esas alınır.

Raf ve kasa fiyatlarının kıyaslanmasına dikkat ediniz.

İndirimli ve kampanyalı ürünlere daha çok dikkat etmemiz gerekiyor.

Çünkü bizler hala gerçek kampanya ve indirimlere maalesef yabancıyız.

Gereksiz yere tüketmek, kendimize ve ülkemizin ekonomisine zarardır.

Satıcı tüketiciyi, tüketicinin de satıcıyı haksız yere mağdur etmemesi çok önemlidir.

Arzu ve istekler sınırsız ancak kaynaklar sınırlıdır.

‘Bilinçli tüketici sağlıklı ekonominin temelidir.’

Soru ve sorunlarınız için 'Alo 175 Tüketici Hattı'ndan bilgi edinebilirsiniz…

(Devam edecek)

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    Yükleniyor..
    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.