SON DAKİKA
Hava Durumu

İndirimli satışta tüketicinin korunması (3)

Yazının Giriş Tarihi: 24.03.2022 22:51
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.03.2022 10:51

Ülke olarak yeni tip koronavirüsle tanışmamız ve mücadele etmemizin 729. günü; yani 1 yıl 11 ay 27 gün...    (9 Mart 2022)

Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan ‘İndirimli satışlarda tüketicilerin korunmasına yönelik yeni tedbirler’ ile ilgili bilgilendirmenin son bölümünü de sizlere aktaralım.

Yönetmelikte yapılan değişiklikler:

Tüketici şikâyetlerine özgü platformlara yükümlülükler

Tüketicilerin bir mal veya hizmete ya da bu mal veya hizmeti sunan satıcı veya sağlayıcıya ilişkin yanıltılmaması ve doğru bilgiye erişim sağlayabilmesi amacıyla esas faaliyet alanı tüketici şikâyetlerini yayınlanması olan platformlara yönelik de düzenleme yapılmıştır.

Hakkında değerlendirme yapılan satıcı veya sağlayıcılara, değerlendirmenin yayınlanmasından önce açıklama yapma veya cevap verme hakkını kullanabilmeleri için en az 72 saat süre tanınmış, bu süre dolmadan önce veya gerçeği yansıtmayan değerlendirmelerin yayınlanamayacağı hüküm altına alınmış ve bu platformlara üyelik ve ücret ödeme gibi mecburiyetler altına girmeden etkin bir iletişim sağlanması öngörülmüştür.

Bu sayede, tüketicilerin hakkında değerlendirme yapılan satıcı veya sağlayıcılara ve şikâyete yönelik sürdürülen işlemlere ilişkin doğru bilgiye ulaşması mümkün kılınmıştır.

Etkinlik biletlerinin satışları mevzuat kapsamı

“Bot” olarak adlandırılan ve çevrimiçi satın alma sürecini otomatikleştirerek çok sayıda işlemi aynı anda gerçekleştirmeyi mümkün kılan yazılımlar kullanılarak spor, tiyatro, söyleşi gibi etkinlik biletlerini belirlenen limitlerin dışında satın alıp bunları ikincil piyasalarda nominal değerlerinden çok daha yüksek fiyatlarla satılmasının önüne geçmek amacıyla Yönetmelikte düzenleme yapılmıştır.

Haksız ticari uygulama örnekleri arasına eklenen düzenleme sayesinde, etkinlik biletlerinin yeniden veya daha yüksek fiyatla satışa sunulması yasaklanmıştır. Bu sayede, karaborsa bilet satışı ile mücadelede önemli bir adım atılmıştır.

Karanlık tasarımlara yönelik tüketici farkındalığının artırılması

İnternet ortamında bir mal veya hizmete ilişkin yönlendirici arayüz tasarımları, seçenek ya da ifadeler gibi araçlarla tüketicilerin karar verme veya seçim yapma yetisini olumsuz etkileyen ya da normal şartlar altında vereceği kararda satıcı veya sağlayıcı lehine değişikliklere yol açmayı hedefleyen yöntemlerin kullanması haksız ticari uygulama olarak kabul edilmiştir.

Özel düzenlemesi bulunan alanlarda uygulama yeknesaklığı

Girdi maliyeti ve döviz kuru artışı gibi fiyat değişimlerinden etkilenmemesine rağmen bu durumlardan etkileniyormuş gibi hareket ederek tüketiciye sunulan mal veya hizmetin satış fiyatında haklı bir gerekçe olmaksızın yapılan artışların inceleme ve değerlendirilmesine, 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da 16 Nisan 2020 tarihinde yapılan değişiklik ile oluşturulan Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından devam edilecektir.

Benzer şekilde, hastaların tedavi öncesi ve sonrasına ilişkin görsellerin sağlık mevzuatında yer alan hükümlere göre inceleme ve değerlendirilmesine devam edilecektir.

İndirimli satışlarda dikkatli olmayı elden bırakmayınız.

Aldatıcı reklamlara karşı dikkatli olunuz.

Sosyal medyada çıkan her habere ve kampanyaya kanmayınız.

Size gelen her SMS’e itibar etmeyiniz.

Soru ve sorunlarınız için ‘Alo 175 Tüketici Hattı’ndan bilgi edinebilirsiniz...

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    Yükleniyor..
    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.