SON DAKİKA
Hava Durumu

İşsizliğe anti virüs dijital atılım!

Yazının Giriş Tarihi: 13.12.2022 11:45
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.12.2022 11:45

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 Ekim İşgücü İstatistiklerini dün açıkladı.

Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2022 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre 57 bin kişi artarak 3 milyon 534 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,1 puanlık artış ile yüzde 10,2 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 8,6 iken kadınlarda yüzde 13,3 olarak açıklandı.

İstihdam edilenlerin sayısı 2022 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre 229 bin kişi artarak 31 milyon 200 bin kişi, istihdam oranı ise 0,3 puanlık artış ile yüzde 48 oldu. Bu oran erkeklerde yüzde 65,6 iken kadınlarda yüzde 30,8 olarak gerçekleşti.

İşgücü 2022 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre 287 bin kişi artarak 34 milyon 734 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise 0,4 puanlık artış ile yüzde 53,5 olarak gerçekleşti. İşgücüne katılma oranı erkeklerde yüzde 71,8 kadınlarda ise yüzde 35,5 oldu.

15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki aya göre 1,8 puanlık artış ile yüzde 21,9 oldu. Bu yaş grubunda işsizlik oranı; erkeklerde yüzde 18,2, kadınlarda ise yüzde 28,6 olarak açıklandı.

İstihdam edilenlerden referans döneminde işbaşında olanların, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış haftalık ortalama fiili çalışma süresi 2022 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre 0,3 saat artarak 44,3 saat olarak gerçekleşti.

Zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan atıl işgücü oranı 2022 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre değişim göstermeyerek yüzde 20,3 oldu. Zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı yüzde 14,2 iken potansiyel işgücü ve işsizlerin bütünleşik oranı yüzde 16,6 olarak açıklandı.

İşsizlik her ülkenin önemli sorunudur.

Petrol zengini ülkelerde de işsizlik sorunu var.

Gençlerin mutlaka dijital mecralarda da işe başlamalarını ve biraz para biriktirip ticarete başlamaları önemlidir.

Gençlerin aldığı eğitim ve hedefindeki iş sektöründe mutlaka çıraklık yaptıktan sonra elde ettikleri tecrübe ile işe başlamaları daha mantıklı ve yasal olacaktır.

Mümkün olduğu kadar tüketimde yerli üretim mallarını tercih etmeliyiz.

Pandemi illeti, dövizin baş döndürücü hareketi ve artan üretim maliyetleri ile birçok sektör zor günler yaşadı ve bazı sektörlerde hala etkisi devam ediyor.

Ülkemizde işsizliğin ana nedenleri içinde yabancıların aşırı göçünü de sayabiliriz. Özellikle Afrika ve Türk Cumhuriyetleri’nden çalışma izniyle mesai harcayanlarla, turistik vizeyle gelip yıllarca burada kaçak çalışanlar da kazandıkları fahiş ücretlerle işsizliği tetikliyor. Aynı zamanda vergi ziyanlığına da sebebiyet veriyor.

Kalifiye eleman sorunumuz hala tavan maalesef.

Gençlerin aldığı eğitim ve hedefindeki iş sektöründe mutlaka çıraklık yaptıktan sonra elde ettikleri tecrübe ile iş kurmaları gerekiyor.

Mümkün olduğu kadar tüketimde yerli üretim mallarını tercih ederek desteklemeliyiz.

Bizler iş ve  sorununu üretim aşkı ile aşabiliriz.

Kötülüklerin anası ve babası genelde işsizliktir.
İşsizlik sorununu çözmek için herkese iş düşüyor.
Birçok işverenin kalifiye eleman bulamadığını da unutmamak gerekiyor.

İşveren işverenliğini, işgören işgörenliğini layıkıyla yapmalıdır…

Her kurum liyakate göre insanları işe almalıdır. 

Verimlilik esasına göre ücret artışı yapılmalı ve ödüllendirilmelidir.

Herkese eşit ücret vermek adaletsizliktir.

Her daim, ülkemize ve üretimimize sahip çıkacağız.

İşin özü kendimize, ülkemize ve üretimimize biz sahip çıkacağız…

Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed Mustafa (s.a.v.): “Ticaret yapın, çünkü rızkın onda dokuzu oradadır” buyurmuştur.

Allah (c.c.) hiç kimseyi işsiz ve çaresiz bırakmasın, namerde muhtaç etmesin

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    Yükleniyor..
    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.