SON DAKİKA
Hava Durumu

Ön ödemeli konut satışları (1)

Yazının Giriş Tarihi: 26.12.2022 07:56
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.12.2022 07:56

Ön ödemeli konut satış sözleşmeleri hakkında yönetmeliği ve 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile getirilen hakları özetle sizlere hatırlatmada fayda görüyorum.

Ön ödemeli konut satışlarında, kötü niyetli olanların her dönem ortaya çıkmasıyla birçok alıcı ciddi mağduriyetler yaşadı ve yaşamaya devam ediyor. İşini hakkıyla yapan firmalara da şüpheyle bakmak zorunda kalınıyor ve onlar da kendi çapında mağdur oluyorlar.

Kanun ve kurallar çerçevesinde birçok işte olduğu gibi ön ödemeli konut alımında da dikkat edildiğinde hasar en aza inmiş oluyor…

Ön bilgilendirme

(1) Ön ödemeli konut satış sözleşmesi kurulmadan en az bir gün önce aşağıdaki hususları içeren, en az on iki punto büyüklüğünde, anlaşılabilir bir dilde, açık, sade ve okunabilir şekilde düzenlenen ön bilgilendirme formunun tüketiciye verilmesi zorunludur:

a) Satıcının adı veya unvanı, açık adresi, telefon numarası ve varsa MERSİS numarası ile diğer iletişim bilgileri,

b) Sözleşme konusu konuta ilişkin bağımsız bölümün yer aldığı ada, parsel, blok, konum, kat ve benzeri temel nitelik bilgileri ile ‘Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’ne göre belirlenen bağımsız bölüm net ve brüt alanları,

c) Konutun tüm vergiler dâhil Türk Lirası olarak peşin ve taksitli toplam satış fiyatı; varsa teslim ve diğer masraflara ilişkin bilgi,

ç) Varsa faiz miktarı ve faizin hesaplandığı yıllık oran,

d) Tüketicinin cayma ve sözleşmeden dönme hakkına ilişkin bilgiler,

e) Konutun teslim tarihi,

f) Verilecek teminata ilişkin bilgiler,

g) Yapı ruhsatının alınış tarihi,

ğ) Yönetim planına uygun olarak genel giderlere katılıma ilişkin bilgiler.

(2) Yukarıda yer alan bilgileri içeren ön bilgilendirme formuna ek olarak tüketiciye, bağımsız bölüm planı, vaziyet planı, kat planı ve mahal listesi verilir.

(3) Birinci ve ikinci fıkradaki bilgilerin yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile tüketiciye verilmesi zorunludur.

(4) Bu madde kapsamında ön bilgilendirme yapıldığına ilişkin ispat yükü satıcıya aittir.

Şekil şartı

(1) Ön ödemeli konut satış sözleşmesi, kat irtifakı devrinin tüketici lehine tapu siciline tescil edilmesiyle birlikte yapılacak yazılı bir sözleşme veya noterliklerde düzenleme şeklinde yapılan satış vaadi sözleşmesi ile kurulur. Aksi hâlde sözleşme geçersizdir. Satıcı, sonradan sözleşmenin geçersizliğini tüketicinin aleyhine olacak şekilde ileri süremez.

(2) Satıcı, geçerli bir sözleşme yapılmış olmadıkça tüketiciden herhangi bir isim altında ödeme yapmasını veya tüketiciyi borç altına sokan herhangi bir belge vermesini isteyemez.

(3) Yapı ruhsatı alınmadan, tüketicilerle ön ödemeli konut satış sözleşmesi yapılamaz.

Herkesin hayalinde bir ev sahibi olmak vardır. Bunun için çalışır didinir, yemeğinden, kıyafetinden kısar, gezmekten geri kalır ve birikim yapmak için mücadele eder. Ama dikkat etmezseniz ‘Ev sahibi olacağım’ derken, elinizdeki birikimden de olabilirsiniz. Mutlaka güvenilir firmalardan gerekli araştırmaları, haklarınızdan asla ödün vermeden yapınız.

Ev alma hayali ile uçuruma adım atmayınız. Hayallerinizle oynanmasına izin vermeyiniz.

Müteahhitlerin teslim süresi 48 ayı geçemez.

Sözle değil, sözleşme ile işinizi garanti altına alınız.

Bazı firmalar dışarıdan çok büyük görünür. Gerçekte ise içleri bomboştur. Arkalarından koşar durur ancak sonunda yorulursun. En baştan yeterli araştırmaları yapınız ki ocağınız sönmesin.

Her gün televizyonlar ile gazetelerde mağdurları üzülerek izliyor ve okuyoruz.

Dolandırıcılar imar, mahkeme ve arsa sahibi gibi sözde engellere takıldıklarını söylerler.

Dolandırıcılarda dolandırma yöntemleri asla bitmez ve tükenmez.

Tüketici, vereceği vekâletname, imzalayacağı senet ve sözleşme metinlerine çok ama çok dikkat etmelidir.

Soru ve sorunlarınız için 'Alo 175 Tüketici Hattı'ndan bilgi edinebilirsiniz.

Sevdiklerinizle birlikte huzur, sağlık ve mutluluk içinde yaşayınız…

(Devam edecek)

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    Yükleniyor..
    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.