SON DAKİKA
Hava Durumu

Sıcaklığı kim düşürecek?

Yazının Giriş Tarihi: 08.04.2023 08:54
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.04.2023 08:54

Son dönemlerde üzerinde durmadığımız ancak hepimizi yakından ilgilendiren konuların başında iklim değişikliği geliyor.

Kışın ortasında yaz mevsimini yaşamamız, yazın ortasında kış soğuğuyla karşılaşmamızın nedeni bütün mevsimlerin iç içe geçmesi işte tam da bu iklim değişikliği yüzünden…

Kara ve denizlerin ısınmasının nedeni insan faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan karbon emisyonlarıdır. Hükümetlerarası İklim Değişikliği Panelinin (IPCC) iklim değişikliğinin mevcut durumunu ele alan 6'ncı Değerlendirme Döngüsünün sentez raporu 20.03.2023 tarihinde yayımlandı.  Rapor, iklim değişikliğinin daha önce bilinenden daha düşük sıcaklıklarda dahi çok daha sert etkilere yol açtığının ve hükümetlerin Paris Anlaşması’nda yer verilen 1,5°C hedefini takip etmelerini hayati önem taşıdığının altını çiziyor.

Raporda, küresel yüzey sıcaklığının 1970’ten bu yana, son 2000 yıldaki diğer 50 yıllık dönemlerden daha hızlı arttığı ortaya koyuluyor. 2019 yılında, atmosferik CO2 konsantrasyonlarının en az 2 milyon yıldır hiç olmadığı kadar yüksek olduğu ve metan ve azot oksit konsantrasyonlarının en az 800 bin yıldır hiç olmadığı kadar yüksek olduğu ifade ediliyor.

Fosil yakıt kullanımının küresel ısınmayı büyük ölçüde tetiklediğine işaret eden çalışma, 2019 yılında küresel sera gazı emisyonlarının yaklaşık yüzde 79’unun enerji, sanayi, ulaşım ve binalardan, yüzde 22’sinin ise tarım, ormancılık ve diğer arazi kullanımından kaynaklandığını gösteriyor.

Bu raporda 2040 veya öncesi olarak tanımlanan yakın vadedeki emisyon azaltım hedeflerine ilişkin yeni bilgiler ilk kez veriliyor. 1,5°C hedefinin tutturulması için önümüzdeki yıllarda yapılması gereken emisyon azaltımı 2050 yılında yüzde 99 CO2 azaltımı olarak güncellenmiş.

Güneş ve rüzgâr enerjisi, kentsel sistemlerin elektriklendirilmesi, kentsel yeşil altyapı, enerji verimliliği, talep tarafı yönetimi, ormanların iyileştirilmesi ve ürün/otlak yönetimi ve gıda atık ve kayıplarının azaltılmasının, teknik olarak uygulanabilir olduğuna ve giderek daha uygun maliyetli hale geldiğine dikkat çekiliyor.

Karbon kirliğinin ve fosil yakıt kullanımının 2035 yılına kadar yaklaşık üçte iki oranında azaltılması, insanlığa iyi bir şans verebilir. Avrupa Birliği’nde (AB) dizel ve benzinli araçların satışı 2035 yılından itibaren tamamen yasaklandı.

Daha fazla ısınma, öngörülemeyen bir küresel su döngüsü, kuraklık ve yangınlar, yıkıcı seller, aşırı deniz seviyesi olayları ve daha yoğun fırtınalara neden oluyor. İklim değişikliğinin gıda güvenliğini azalttığına, su güvenliğini etkilediğine ve aşırı sıcakların ölüm oranlarını ve hastalıkları artırdığına vurgu yapılırken, artan sıcaklıkların aşırı olaylardan kaynaklanan travma, geçim kaynakları ve kültür kayıplarına ve ruh sağlığı sorunlarına yol açtığı da biliniyor. 

İklim değişikliğiyle başarılı bir şekilde mücadele edilebilmesi için bu sorunun paylaşılması, uluslararası iş birliğinin, iklim değişikliği azaltımı, adaptasyon ve iklime dirençli kalkınmanın gerçekleştirilmesi gerekiyor. 

Bursa Büyükşehir Belediyesi de iklim değişikliği ve kuraklığa dikkat çekmek için fikirleri yarıştıracak. Ideathon Fikir Yarışması, iklim değişikliğinin kuraklık etkisine karşı kentimizi dirençli hale getirmek için su kıtlığı, sel taşkın, atık suların yeniden kullanımı, yağmur suyu hasadı, gri su kullanımının arttırılması, su tasarrufu, su kaynaklarının korunması, tarımsal sulamada su kaybının en aza indirilmesi, şebekedeki su kayıp kaçaklarının kontrolü, dere ıslahı vb. konularda yeni fikirler üretilmesi ve projeler geliştirilmesini amaçlıyor.

İklim değişikliği ve kuraklıkla mücadele konusuna ilgi duyan fikir geliştirmek, proje üretmek isteyen 18-39 yaş arası herkes en az 5 en fazla 7 kişiden oluşan ekipler halinde yarışmaya başvuru yapabilecek. Son başvuru tarihi ise 14 Nisan Cuma olarak açıklandı.

Haydi gelin, bu şehrin geleceği için sizler de kafa yorun. Hep birlikte kazanalım!

Yarışma detayları için: https://yarismalar.bursa.bel.tr/yarisma/bursada-iklim-degisikligi-ve-kuraklik-konusunda-fikir-gelistirme-ve-proje-uretme-yarismasi/

(A Gazete /08.04.2023)

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    Yükleniyor..
    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.