SON DAKİKA
Hava Durumu

Tüketici Hakem Heyetleri’nin görev ve yetkileri (2)

Yazının Giriş Tarihi: 07.02.2023 12:51
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.02.2023 12:51

Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü tarafından, yayınlanan 'Tüketici Hakem Heyetleri Hakkında Bilgilendirme’ ile ilgili yapılan açıklamayı bugün de sizlere aktarmaya devam ediyoruz…

Hangi tüketici hakem heyetlerine başvuru yapılabilir?

Başvurular, tüketicinin yerleşim yerinin bulunduğu veya tüketici işleminin yapıldığı yerdeki Tüketici Hakem Heyeti’ne yapılabilir. İl Tüketici Hakem Heyetleri il sınırları içinde, ilçe tüketici hakem heyetleri ise ilçe sınırları içinde yetkilidir. Tüketici Hakem Heyeti kurulmayan ilçelerde bakanlıkça o ilçe için belirlenen hakem heyeti yetkilidir.

Tüketici hakem heyetleri bulunmayan yerlerde başvurular nasıl yapılır?

Tüketici Hakem Heyetleri illerde Ticaret İl Müdürlükleri, ilçelerde kaymakamlıklar bünyesinde faaliyet gösteriyor. Ancak her ilçede tüketici hakem heyeti bulunmuyor. Bazı Tüketici Hakem Heyetlerinin yetki alanları daha geniş şekilde belirlenerek hakem heyeti bulunmayan ilçeleri de kapsayacak şekilde yetkilendirilmiş tüketici hakem heyetleri olarak faaliyette bulunmaktadır. (Tüketici Hakem Heyeti irtibat bürolarına) başvuru yapılabilir.

Tüketici Hakem Heyetleri bulunmayan yerlerde ise ilgili kaymakamlıklarda bulunan irtibat personeli tarafından başvurular alınarak TÜBİS’e kaydediliyor.

Tüketici Hakem Heyetleri tarafından başvurular nasıl incelenir?

Tüketici Hakem Heyetleri incelemeleri dosya üzerinden yapılır, gerekli görülmesi halinde Tüketici Hakem Heyetleri tarafından ayrıca taraflar ve bilirkişi dinlenebilir.

Tüketici Hakem Heyetleri, uyuşmazlık konusuna ilişkin her türlü bilgi ve belgeyi taraflardan, ilgili kişi, kurum ve kuruluşlardan isteyebilir. İstenen bilgi ve belgelerin sunulması için tebliğ tarihinden itibaren en fazla 30 gün süre verilir.

Talep edilmesi ve tüketici hakem heyeti başkanınca uygun görülmesi halinde bu süre uzatılabilir. İstenilen bilgi ve belgelerin verilen süre içinde sunulmaması halinde dosyadaki mevcut bilgi ve belgeler üzerinden karar verilir. Tüketici Hakem Heyeti başkanı, çözümü özel veya teknik bilgiyi gerektiren hallerde taraflardan birinin talebi üzerine yahut re’sen bilirkişi görevlendirebilir.

Bilirkişi raporunun hazırlanması için bilirkişiye verilecek süre, bilirkişi görevlendirilmesine ilişkin yazının bilirkişiye tebliğinden itibaren 15 iş gününü geçemez. Bilirkişinin talebi üzerine bu süre 15 iş gününü geçmemek ve bir defaya mahsus olmak üzere uzatılabilir.

Haklarınızı okuyarak, inceleyerek ve sorarak öğrenip en az hasarla hayatınıza devam edebilirsiniz.

Sözle değil, sözleşme ile işinizi mutlaka garanti altına alınız.

Arzu ve istekler sınırsız ancak kaynaklar sınırlıdır.

Gelirimize, imkânlarımıza ve ihtiyaçlarımıza göre harcama yapmak zorundayız.

Aksi takdirde bizler harcanır, tükenir gideriz.

Bilinçli tüketici, ihtiyacı olan kadar alışverişi yapandır.

Sosyal medyada çıkan her habere ve kampanyaya kanmayınız.

Satıcı tüketiciyi, tüketicide satıcıyı haksız yere mağdur etmemelidir.

Soru ve sorunlarınız için 'Alo 175 Tüketici Hattı'ndan bilgi edinebilirsiniz...

(Devam edecek…)

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    Yükleniyor..
    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.