SON DAKİKA
Hava Durumu

Tüketici Hakem Heyetleri’nin görev ve yetkileri (3)

Yazının Giriş Tarihi: 08.02.2023 12:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.02.2023 12:05

Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü tarafından, yayınlanan 'Tüketici Hakem Heyetleri Hakkında Bilgilendirme’ ile ilgili yapılan açıklamayı bugün de sizlere aktarmaya devam ediyoruz…

Tüketici Hakem Heyetleri ne kadar sürede karar verir?

Tüketici Hakem Heyeti’ne yapılan başvurular başvuru tarih ve sırasına göre en geç altı ay içinde görüşülür ve karara bağlanır. Yapılan başvurunun niteliği, dikkate alınarak, karar süresi en fazla üç ay daha uzatılabilir.

Tarafların ivedi inceleme talebinde bulunması ve talebin başkan tarafından uygun görülmesi halinde ise başvurular tüketici hakem heyetince öncelikle gündeme alınabilir.

Tüketici Hakem Heyetlerinin kararlarının yerine getirilmesi nasıl sağlanabilir?

Tüketici Hakem Heyetlerinin kararları tarafları bağlayıcı niteliktedir. Söz konusu kararlar yerine getirilmezse, 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu kapsamında ilamların icrası hükümlerine göre kararın uygulanmasına yönelik işlemler için ilgili icra dairesine başvurulabilir.

Tüketici Hakem Heyetlerinin kararlarına karşı itiraz edilebilir mi?

Taraflar Tüketici Hakem Heyeti kararının tebliğinden itibaren 15 gün içinde tüketici hakem heyetinin veya tüketicinin yerleşim yerinin bulunduğu yerdeki tüketici mahkemesine, tüketici mahkemesi bulunmayan yerlerde Asliye Hukuk Mahkemesi’ne karara karşı itiraz edebilir. Ancak daha önce karar veren Tüketici Hakem Heyeti’ne itiraz amacıyla yeniden başvuru yapılamamaktadır.

Mahkemeye itiraz aşamasında, tüketiciler 492 sayılı Harçlar Kanunu’nda düzenlenen harçlardan muaftır. Ancak 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu uyarınca gider avansı ödenmesi gerekmektedir.

Tüketici Hakem Heyeti kararlarına karşı yapılan itiraz üzerine Tüketici Mahkemesi’nin vereceği karar kesindir.

Başvuru aşamaları nereden takip edilebilir?

Tüketici Hakem Heyetlerine yapılan başvurular e-Devlet üzerinden TÜBİS kanalıyla takip edilebilir.

Tüketici Hakem Heyeti tarafından yapılan başvuruya ilişkin henüz karar alınmadan önce tarafların uzlaşması halinde nasıl bir yol izlenmelidir?

Başvuruya konu uyuşmazlığın, Tüketici Hakem Heyeti tarafından karar verilene kadar çözümlenmesi halinde, söz konusu durumun ispatına yönelik bilgi ve belgelerin Tüketici Hakem Heyetine iletilmesi gerekmektedir.

Daha detaylı bilgi için “https://ticaret.gov.tr/tuketici/tuketici-hakem-heyetleri/sikca-sorulan-sorular” adresli internet sitesinde yer verilen Sıkça Sorulan Sorular bölümünden Tüketici Hakem Heyetleri ve tüketici sözleşmeleri hakkında Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan çeşitli soru ve cevaplara ulaşılabilir.

Tüketici Hakem Heyetlerine başvuru yapılırken kullanılan başvuru formu örneğine “https://ticaret.gov.tr/tuketici/tuketici-hakem-heyetleri/basvuru-formlari” adresli internet sitesi üzerinden ulaşılabilir.

Haklarınızı okuyarak, inceleyerek ve sorarak öğrenip en az hasarla hayatınıza devam edebilirsiniz.

İyi niyetinizi maalesef suiistimal edecek insanlar var.

Sözle değil, sözleşme ile işinizi mutlaka garanti altına alınız.

Gereksiz yere tüketmek, kendimize ve ülkemizin ekonomisine zarardır.

Arzu ve istekler sınırsız ancak kaynaklar sınırlıdır.

Satıcı tüketiciyi, tüketicide satıcıyı haksız yere mağdur etmemelidir.

Soru ve sorunlarınız için 'Alo 175 Tüketici Hattı'ndan bilgi edinebilirsiniz...

Tüketicilerimize faydalı, esnaflarımıza da bereketli alışverişler dilerim.

Sevdiklerinizle birlikte huzur, sağlık ve mutluluk içinde yaşayınız.

****************************************

Şimdi birlik zamanı

Kahramanmaraş merkezli 10 ili kapsayan deprem acısı çığ gibi büyüyor. Enkaz altında kalan vatandaşlara ulaşmak için devlet tüm imkanlarını seferber ederken, sivil toplum kuruluşlarının arama kurtarma ekipleri de sıra dışı bir mücadele veriyor. Belki sizler bölgeye ulaşamayabilirsiniz ancak toplum olarak hepimizin çorbada tuzunun bulunması gerektiğini düşünüyorum. Nakdi yardımlar için AFAD’ın resmi banka hesaplarına bağışta bulunma zamanıdır. Ayni yardımlar ise kaymakamlıklar bünyesindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları aracılığıyla toplanıp ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacaktır. Yaşadığınız ilçedeki belediyelerle de temas etme seçeneğini gözden çıkarmayın. Ayrıca çok sayıda yaralı olduğu için Türk Kızılayı’na kan bağışında bulunmak böyle bir dönemde bir vazifedir. Şimdi ülke olarak birlik zamanıdır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    Yükleniyor..
    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.