SON DAKİKA
Hava Durumu

‘Tüketici hakkı limiti’ limitleri zorluyor!

Yazının Giriş Tarihi: 19.12.2022 09:11
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.12.2022 09:11

1 Ocak 2023 – 31 Aralık 2023 tarihleri arasında geçerli olmak üzere, Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 68’inci maddesinin birinci ve dördüncü fıkraları ile 84’üncü maddenin birinci fıkrası ve 21 Eylül 2022 31960 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Tüketici Hakem Heyetleri Yönetmenliğinin 6’ncı maddesinin ikinci ve beşinci fıkraları mucibince Tüketici Hakem Heyetlerinin 2023 yılı parasal sınırları 16 Aralık 2022 tarihli 32045 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak belirlendi.

2022 yılı için ‘Tüketici Hakem Heyetleri’ne yapılacak başvurularda uyulması zorunlu parasal sınırlar, yüzde 122,93  (yüzde yüzyirmiiki virgül doksanüç) oranında artırılarak yeniden değerleme oranına göre değişti.

2023 yılı için yapılacak başvurularda değeri 66 bin TL altında bulunan uyuşmazlıklarda, İl veya  İlçe Tüketici Hakem Heyetleri görevlidir.

-İl Tüketici Hakem Heyetleri il sınırları içinde, İlçe Tüketici Hakem Heyetleri ise ilçe sınırları içinde yetkilidir. Tüketici Hakem Heyeti kurulmayan ilçelerde Bakanlıkça o ilçe için belirlenen Tüketici Hakem Heyeti yetkilidir.

-Başvurular, tüketicinin yerleşim yerinin bulunduğu veya tüketici işleminin yapıldığı yerdeki Tüketici Hakem Heyetine yapılabilir.

-Başvuru yapılabilecek ilçede Tüketici Hakem Heyetinin kurulmamış olması halinde, başvurular o ilçe kaymakamlığına yapılabilir. Başvurular, kaymakamlıklarca gereği yapılmak üzere Tüketici Bilgi Sistemine gecikmeksizin kaydedilerek Bakanlıkça belirlenen yetkili Tüketici Hakem Heyetine iletilir.

66 bin TL üzerindeki uyuşmazlıklarda ise Tüketici Mahkemeleri’ne başvurmanız gerekmektedir.

Tüketiciye yönelik uygulamalardan doğabilecek sorunların çözümü için kurulan Tüketici Hakem Heyetleri; bilinçli tüketici ve bilinçli üretici ve satıcı oluşmasında büyük önem arz etmektedir.

Tüketicinin bilinçli alışveriş yapmasının yollarını bilmesi, aldığı malı doğru kullanması ve gerektiğinde hakkını araması da bilinçli bir tüketici olabilmek adına çok önemlidir.

Dileğimiz, hiç kimse tüketici hakem heyetine başvurmak zorunda kalmasın ya da bırakılmasın.

Üretici ya da satıcı layıkıyla kendine düşeni ve yakışanı yaparsa; satış sonrası hizmetlerde de tıpkı mal ya da hizmet satarken takındığı tavrı gösterir ve pratik çözümler üretirse, sorunlar en aza inecek ve dolayısıyla Tüketici Hakem Heyetlerinin yükü de azalacaktır.

Maalesef herkes böyle olmayınca tüketiciler de hakkını Tüketici Hakem Heyetleri’nde veya Tüketici Mahkemeleri’nde aramak zorunda kalmaktadır.

Çok az sayıda da bazı kötü niyetli tüketiciler de maalesef bulunmaktadır. Kanun boşluklarını ve iyi niyetleri suiistimal etmekteler.

O nedenle üretici veya satıcı, haksız yere tüketiciyi mağdur etmemelidir. Aynı şekilde tüketicilerde haksız yere üretici ya da satıcıyı mağdur etmemelidir.

Bilinçli tüketici, ihtiyacı olan kadar alışverişi yapandır.

Alışverişlerinizde sağlıklı, güvenli, çevreye duyarlı, kaliteli mal ve hizmetleri tercih etmeniz yararınıza olacaktır.

Milli ve yerli olan ürünleri seçmek hepimiz için önemlidir.

Her pahalı mal, ürün ya da hizmet ‘kaliteli’ olduğu anlamına gelmez.

Bilinçli tüketicinin satın aldığı mal ve hizmet ayıplı ise hakkını aramalıdır.

Yasaların tanıdığı hakları kullanmak da en doğal hakkıdır.

Satın aldığınız bir ürün veya hizmet ayıplı ise satın aldığınız yere başvurunuz.

Çözüm bulmak gibi dertleri yok ise kanuni yollara başvurmanız en doğal hakkınızdır.

Soru ve sorunlarınız için ‘Alo 175 Tüketici Hattı’ndan bilgi edinebilirsiniz.

Tüketicilerimize faydalı, esnaflarımıza da bereketli alışverişler dilerim…

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    Yükleniyor..
    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.