SON DAKİKA
Hava Durumu

Tüketicinin korunma ‘kredi’si arttı! (3)

Yazının Giriş Tarihi: 12.10.2022 08:14
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.10.2022 08:14

Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan 'Tüketicilerin daha ileri seviyede korunması' amacıyla, ilgili bilgilendirmeyi biz de buradan aktarmaya devam edelim... 

Sürdürülebilir tüketimi özendirmek ve tasarrufu teşvik ederek israfı önlemek amacıyla yenilenmiş ürünler ilk defa kanunla düzenleme altına alınmaktadır.

Cep telefonu gibi tüketicilerimizin sıklıkla değiştirdiği ve ithalatta önemli bir yer tutan ürünlerin Ticaret Bakanlığı tarafından yetkilendirilen Yenileme Merkezleri aracılığıyla donanım, yazılım veya fiziki özelliklerinde iyileştirme yapılarak en az bir yıl süre ile garantili olacak şekilde tüketicilere yeniden satılması sağlanacaktır.

Böylelikle hem tüketicilerimiz garantili ve güvenli ürünlere ulaşmış olacak hem de israfın önlenmesine ve yeşil dönüşüme büyük katkılar sağlanacaktır.

Sahte yetkili servis sorununa neşter vurulmakta ve satış sonrası hizmetler ile ilgili tüketicilere yeni haklar getirilmektedir.

Yetkili servis istasyonları dışında tüketicilere hizmet sunan özel servis istasyonlarının yetkili servis istasyonu algısı oluşturacak şekilde hizmet vermesinin önlenmesini teminen özel servis istasyonlarına servis fişi, tabela ve broşür gibi her türlü tanıtım ve faaliyetlerinde “özel servis” ibaresi kullanma zorunluluğu getirilmektedir.

Tüketicilerin doğru ve güncel yetkili servis istasyonu bilgilerine ulaşabilmeleri, herhangi bir aldatıcı uygulama nedeniyle mağdur olmamaları amacıyla üretici ve ithalatçılara, tüm yetkili servis istasyonlarına ilişkin bilgilerini Ticaret Bakanlığı’nca kurulan sisteme kaydetme zorunluluğu getirilmektedir.

Böylelikle tüketiciler sahibi oldukları ürünler ile ilgili yetkili servis istasyonu bilgilerine Ticaret Bakanlığının kurmuş olduğu sistem vasıtasıyla ulaşabilecek ve sahte servisler ile ilgili mağduriyetlerin önüne geçilecektir.

Garanti süresi tamamlandıktan sonra yedek parçanın temin edilememesi, servis istasyonunun bulunmaması gibi gerekçelerle satış sonrası hizmetin verilmemesi gibi durumların önüne geçilmesi amacıyla Ticaret Bakanlığınca belirlenen kullanım ömrü süresince tüketiciler, üretici ve ithalatçılardan zararlarının tazminini talep edebileceklerdir.

Eskiden tüketiciler satın alma işlemini gerçekleştirdikten sonra ellerindeki gücü kaybederlerdi.

Artık durum çok değişti. Yeter ki siz haklı olun ve hakkınızı hakkıyla arayın. Çok hızlı bir şekilde neticeye varırsınız.

Bilinçli bir tüketici temel ihtiyaçlar dışında gereksiz harcama yapmamalıdır.

Tüketim çılgınlığına karşı durmalıyız.

İsraftan uzak durmalıyız. Topyekun israfa karşı el ele verip mücadele etmeliyiz.

Yarınlarımızı güvence altına almak için mutlaka tasarruf etmeliyiz...

Tasarruf yapmak israf yapmaktan daha kolay ve kazançlıdır. 

Siz de deneyebilirsiniz...

Bilinçli tüketici sağlıklı ekonominin temelidir.

Arzu ve istekler sınırsız ancak kaynaklar sınırlıdır.

Size gelen her SMS’e itibar etmeyiniz.

Soru ve sorunlarınız için 'Alo 175 Tüketici Hattı'ndan bilgi edinebilirsiniz...

(Devam edecek...)

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    Yükleniyor..
    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.