SON DAKİKA
Hava Durumu

Çocuklarımız işlenmemiş bir cevher

Yazının Giriş Tarihi: 20.04.2022 10:38
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.04.2022 10:38

10 yaşında oğlu olan bir anneyim ve çocuğumun telefonu bırakıp bilgisayar, bilgisayarı bırakıp dijital oyunlara yönelmesinden rahatsızlık duyup bu durum karşısında ne yapabilirim? Sorusunu kendime sorup cevap aramaya başladım. Çünkü çocuğumuza sorduğumuz sorular karşısında bizlere verdiği cevap sıkılıyorum ve ne yapacağımı bilmiyorum oldu. Biz de aile bireyleri olarak neler yapabiliriz diye düşündük. Eşim ile istişare yaparak haftanın her günü için sevdiğimiz, yapmaktan keyif aldığımız şeyleri oğlumuz ile planlayarak uygulamaya koyulduk. Ailemizde kendi uyguladığımız bu etkinlikler sayesinde olumlu sonuçlar almaya başladık. Faydasını gördüğümüz bu süreci ve neler yaptıklarımızı sizlerle de fikir olması açısından paylaşmak istedim.

Bizim aile planlamamızda yapmaktan keyif aldığımız şeyler: 

Pazartesi günü: Ailece yürüyüş yapmak.(Açık havada geçirilen zaman özellikle de doğayla etkileşime geçmenin dikkati yenileyip stresi azalttığı yapılan araştırmalar ile kanıtlanmıştır.) 

Salı günü: Sinema saati(Birlikte seçtiğimiz aile filmleri ya da bizim belirleyip seçenek olarak sunduğumuz içinden oğlumuzun seçtiği filmleri izliyoruz. )         

Çarşamba günü: Mutfak etkinliği (Kek, şekilli kurabiyeler, meyve salatası ya da Eğlenceli tabaklar oluşturuyoruz.)         

Perşembe günü: Hep birlikte okumaktan keyif aldığımız kitapları seçerek kitap okuma saati oluşturuyoruz.         

Cuma günü: Akıl oyunları, kutu oyunları, isim - şehir, kelime türetme, satranç gibi strateji oyunları oynuyoruz. Çocuğumuzun bilişsel kapasitesini arttırıyoruz. Dikkat ve koordinasyon seviyesini güçlendirici oyunları oynayarak oğlumuza fayda sağlamaya çalışıyoruz. Strateji oyunları iki serebral yarımkürenin de eş zamanlı olarak çalışmasını teşvik eder. Strateji oyunları karar verme ve değerlendirme yapma fırsatı sunar. Çocuklar strateji oyunları oynadıklarında, hayal güçlerinin yanı sıra fiziksel, duyusal ve zihinsel becerileri gelişir.

Cumartesi günü: Ailece etkinlik ve çocuğumuz için Atölye çalışmalarına katılmasını sağlıyoruz.         

Pazar günü: Birlikte alışverişe çıkarak aile içindeki ihtiyaçları karşılayıp sorumluluk alması sağlıyoruz.

Ayrıca hafta sonları Anne-Oğul ve Baba-Oğul günlerimiz var. Çünkü benimle yapabildikleri ile baba ile yapmaktan keyif aldıkları şeyler bambaşka bu özel günleri yaptığımız zaman diğer aile ferdimiz de kendi için özel zamanı olup istediğini yapabiliyor.

Artık Çocuğumuz ile birlikte yaptığımız etkinlikler sayesinde güzel, mutluluk verici ve kaliteli zaman geçiriyoruz. Oğlumuzun eğlenerek öğrendiğini ve zihinsel gelişimi için etkili olduğunu ve birçok konu üzerinde çözüm yolları üretmeye başladığını, duygularını daha net ifade ettiğini gözlemliyoruz.

Çocuklarımız işlenmemiş bir cevher gibidirler. Onların hayatları için yapacağımız her dokunuşla ışıldamalarını sağlayacağız. Baktıkları açılara doğru bakarak ne söylemek istediklerini anlamaya çalışalım. İyi bir dinleyici olalım onları dinlediğimizi fikirlerini önemsediğimizi hissettirelim. Çocuklarımız bizim en kıymetli varlıklarımız. Bir mücevher gibidirler onları işleyip şekil vermek bizim elimizde yeter ki bu yolda sevgi, saygı, ahlak ve değerlerimizi oya gibi işleyerek hayata çocuğumuzla birlikte bir imza atalım.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    Yükleniyor..
    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.