SON DAKİKA
Hava Durumu

Seramik sanatı ve psikoterapi ilişkisi

Yazının Giriş Tarihi: 26.03.2022 14:48
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.03.2022 02:48

Ailelerin çocukları için yapabilecekleri en güzel şeylerden biri de çocuklarının mutlu olabilecekleri ve yaparken eğlenip üretebilecekleri, ben yapabilirim le başlayıp istediğimi başardım diyebilecekleri alanlara yönlendirerek iç motivasyonu arttırıp özgüven duygusunu tamamlayan etkinliklerde yer almalarını tavsiye ederim. Bursa TÜZDEV Akademi’ de açacağımız seramik atölyesi ile amacımız çocuklarımızın üreten, yaptığı şeyden mutlu olan eğlenerek öğrenen bireyler olmalarının yanı sıra sanatsal bakış açısı ve estetik değerler kazandırmak ve düşünebilen geleceğin bireylerini yetiştirmektir.

Seramik nedir?

Kil, toprak elementleri, tozlar ve su karıştırılarak elde edilen malzemeye seramik denir. Seramiğin dağılmaması için malzemeye şekil verildikten sonra 350°C ile 800°C arasında fırınlanır. Böylece ortaya seramik çıkar ve kendi biçimini korur. Vazo, tabak, duvar objeleri, çanak, çömlek, testi, kase, aydınlatma ürünleri ve ayna çerçevelerini seramiğe örnek olarak verebiliriz.

Seramik sanatı ve psikoterapi ilişkisi

Sanatla tedavi, üretken ifadenin iyileşmeyi ve zihinsel esenliği geliştirebileceği fikrine dayanan bir tedavi tekniğidir. Seramik sanatından, psikolojik bozuklukların tedavisinde de yararlanılıyor. Kişilerin iletişim kurmalarına, stresin üstesinden gelmelerine ve kendi kişiliklerinin farklı yönlerini keşfetmelerine yardımcı olmak amacıyla kullanılıyor.

Seramik sanatıyla psikoterapi yöntemiyle insanların;

İç çatışma ve problemlerini çözmelerine,

Kişilerarası becerilerini geliştirmelerine,

Davranışlarını yönetmelerine,

Streslerini azaltmalarına,

Öz saygılarını ve öz farkındalıklarını arttırmalarına

İç görü elde etmelerine yardımcı olmaya çalışılıyor.

Çocukların hayal dünyası daha geniştir ve yetişkinlerden farklı çalışır. Özellikle çamurla oynamayı seven çocuklar için kille oynamak ayrı bir zevktir. Seramik çalışmalarına tabi tutulan çocuklar farklı yönlerden gelişim gösterebiliyorlar.

Kil, insan eliyle kolayca biçimlendirilebilen, bilgi, yetenek ve isteklerin ortaya çıkmasını sağlayan bir öğe olarak önemlidir. Kille ve çamurla oynamayı bir nevi oyun olarak gören çocuklar hem oyun oynamanın keyfini yaşıyorlar hem de ortaya bir eser çıkarmanın gururunu yaşıyorlar.

Kil, doğadan çıkartılıp, işlenip pişirilene kadar yani seramik olana kadar farklı niteliklere bürünüyor. Elle şekillendirilip, kurutulması, pişirilmesi ve en sonunda da boyanması kilin farklı özelliklerini ortaya koyuyor.

Kile ve seramiğe sanatçının dokunuşu, kültürün izleri ve etkisi olarak ortaya çıkıyor. Üç boyutlu bir eser olarak ortaya çıkan seramik çocukların ellerinde farklı bir öğretiye dönüşüyor.

Çocukların ruhsal ve bilişsel yönden gelişimlerini tetikleyen seramik çalışmaları, el ve bilek kaslarının gelişmesini de sağlıyor. Odaklanma, el ve göz koordinasyonunu sağlama açısından büyük yararı dokunuyor.

Çocuklar taklitten ve yapaylıktan uzak olarak kendi dünyalarını eserlerinde yansıtırlar. Ortaya çıkardıkları eser nasıl olursa olsun, üretici olmanın verdiği mutluluğu yaşarlar.

Seçilen etkinliklerin oyunla desteklenen çocuğun gelişim dönemine uygun özellikleri barındıran nitelikte olmasına özen gösterilmelidir. Öğrenme temel amaç olmamalı, keşfetmek, yaratmak amacı ile hareket edilmelidir. Okul ortamındaki gibi öğretmen-öğrenci ilişkisi ile kurgulanan bir ortamda olmalıdır. Rehberlik eden, destek olan yetişkinlerin gözetiminde yapılan çalışmaların faydası tartışmasız daha destekleyici olacaktır. Bütün bu çalışmaların içerisinde olan çocukların kas gelişimleri güçlenirken yön kavramları da gelişmektedir. Ebeveynler, çocukların ortaya koyduğu çalışmalardan onların dünyalarını, daha iyi anlama fırsatını yakalamış olurlar.

Sanatın sadece çocuklara değil her insana faydaları vardır. Bu eğitim, sanatsal etkinliklerin içinde oyun oynarken tat almayı ve eğlenmeyi yaşayarak öğrenen bu dönem çocuklarını ilerinin sanatçıları olarak görmeyen, sanatın kendi konularını öğretmeyi değil de, sanattan yararlanarak çocuğun gelişimini desteklemeyi hedefleyen bir eğitim birimidir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    Yükleniyor..
    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.