SON DAKİKA
Hava Durumu

TÜZDEV Akademi’de çocuklar daha mutlu

Yazının Giriş Tarihi: 23.03.2022 19:24
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.03.2022 02:33

Atatürk Üniversitesi çocuk gelişimi mezunuyum. Eğitim sektöründe özel okullarda çalıştım. Çocukların sanatla ile buluştuklarında sanatın çocuklar üzerinde ne gibi faydaları olduğu hakkında araştırmalarımda bulundum. Farklı makalelerden de faydalanarak sizlere yararlı olabileceğini düşündüğüm sanatın çocuklarımız üzerindeki olumlu etkilerini paylaşmak istedim.

Şuan TÜZDEV Bursa Şube’mizde Yaratıcı düşler adlı sanat akademisinde çocuklarımız ile birlikte harika çalışmalara imza atıyoruz. Taş boyama, doğadaki nesneleri gözlemlemeden tutun da tuz hamurları ile gezegenlerimiz oluşturarak birçok etkinliği birlikte eğlenerek, uygulayarak, dokunup hissederek yaratıcılığımızı sınırlandırmadan duygularımızı katıp sosyal bir ortamda sevgi dolu ürünler ortaya çıkarıyoruz. Çocuklarımız mutluysa bizde mutluyuz.

Sanat ilk olarak, çocukların kendini ifade edebilme becerisini geliştirirken aynı zamanda hayal etme ve bu hayalini somut şekilde ifade edebilme, özgüven, ince motor, el-göz koordinasyonu, odaklanma ve yaratıcı düşünebilme gibi becerilerini de geliştirmesine yardımcı olur. Sanat ile ilgili bütün aktiviteler çocuğun duygularını fark etmesine ve bunları uygun yollarla ortaya çıkarmasına, eleştirebilmesine, anlamlandırabilmesine ve kendini ifade ederek ifade yeteneğini de geliştirmesine katkıda bulunmayı hedefler.

Sanat eğitiminin amacı, onlara sanatsal bakış açısı ve estetik değerler kazandırmak ve yaratıcı düşünebilen geleceğin bireylerini yetiştirmektir.

Sanat, çocukların duygusal ve sosyal gelişimine katkı sağlar ve her şeyin farkına varma süreci hızlanır. Sanat etkinlikleri çocuğunuzun aktif öğrenme sürecine katkıda bulunmaktadır.

Sanat etkinliklerinin çocuklarımız üzerindeki birçok faydaları bulunmaktadır;

• Çocuğunuzun bilinçli bir birey olmasını sağlar.

Sosyal bir birey olmasını sağlar.

El becerisi gerektiren işlerde başarılı olmasını sağlar.

• Aynı anda birden fazla iş yapabilme yeteneğini geliştirir.

• Kendi yeteneklerini keşfedebilmesini sağlar.

Kendini ifade etme becerisinde yardımcı olur. Sanat ile uğraşan çocukların kendilerini ifade etmesi, sanat ile uğraşmayan çocuklara nazaran daha kolaydır. Kendisini sanat gibi güzel bir dille ifade edebilen çocuklar, konuşma gibi temiz bir iletişim aracını rahatlıkla ve doğru bir şekilde kullanabilirler.

• Gözlem yeteneğine önemli katkı sağlar. Sanat ile uğraşan çocukların gözlemsel becerilerinin de geliştiği, yapılan araştırmalar arasında gözlemlenmiştir. Uğraştıkları sanat dallarında gözlemleme gerektiren durumlar meydana gelebileceği için daima uyanık ve özgür bir zihin gerekli olacaktır bu durumda gözlemsel becerilerin gelişmesine oldukça büyük bir katkı sağlamaktadır.

Karar verme yetenekleri üzerinde doğrudan katkı sağlar.

• Kültürel farklılıkları rahatlıkla anlayabilmesini sağlar.

• Çocuğunuzun matematik ve fen alanlarında başarılı olmasını sağlar.

• Sanat, geçmişle günümüz yaşantısı arasında bağ kuran bir iletişim aracı olduğu için çocukların gelişiminde geçmiş ile köprü kurabilmelerini sağlar.

• Sanat, çocukların hem psikolojik olarak hem de fiziksel olarak huzurlu, sağlıklı ve mutlu hissetmesini sağlayacağı için bilinçli zihinlerin yetişmesine yardımcı olur.

• Sanat, çocukların sosyal ilişkilerini belirlemesi, işbirliği yapabilmesi, doğruyu ifade edip seçebilmesi, bir işe başlayıp bitirme sevincini tatması, öğrenme isteğinin artması, yaratıcılığını geliştirerek üretken bir hale gelmesine yardımcı olur.

• Sanat, Psiko-Motor gelişimine yardımcı olur ve bu süreci hızlandırır.

• Sanat, çocukların konsantrasyon gelişimine önemli bir destek sağlar ve aynı anda birden çok işi yapmasına olanak tanır. Bu durum da günlük hayatına yansıyacağı için dikkat problemi çekmez.

• Sanat ile uğraşmak, çocuğun içerisindeki yetenekleri meydana çıkartarak hayatını çizmesine yardımcı olacak kapılar sunar.

• Sanat ile uğraşan çocukların her konuda farklı bakış açılarına sahip olabildiği gözlemlenmiştir.

• Sanat ile uğraşan çocukların hayal gücünde ve yaratıcılığında inanılmaz gelişmeler gözlemlenmiştir.

• Sanat ile uğraşan çocukların meraklı olduğu gözlemlenmiştir. Meraklı olan bir birey her zaman öğrenmeye, gelişmeye ve araştırmaya açık bir zihne sahiptir ki bu durumda her ebeveynin istediği bir durumdur. Kimse, hiç bir şeyi sorgulamayan, her şeyi olduğu gibi kabul eden bir çocuk yetiştirmek istemez.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    Yükleniyor..
    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.