SON DAKİKA
Hava Durumu

Kendini bilmek

Yazının Giriş Tarihi: 07.11.2023 13:11
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.11.2023 13:11

Evvelâ su soruyla başlayalım insan kendini bilir mi? İnsanın kendini  bilmesi nedir?

İnsan kendisine verilmiş olan aklı ve bilinci kullanarak kendine ait düşünceleri, duyguları, eylemleri, söylemleri gerçekleştiriyorsa kendini bilir. Bir başkası tarafından değil bizzat kendisi aynaya baktığında kendi davranışlarını görmesi ve kendisinin farkına varmasıdır.  Kısaca insanın kendisini aynada görmesidir. İnsan kendi aklının denetimini sağlar. Aksi takdirde başkasının iradesi tarafından yönetilip, kendi olmayan eylemleri ve söylemleri yaparak başkası tarafından kullanılacaktır.

İnsanın kendisini tanımadan kendisini bilmeden başka bir insanla tanışması olamaz. İnsan evvela önce kendisiyle tanışacak. Kendi iç dünyasına yolculuk yapacak ve kendini öğrenecek.

İnsan önce kendi doğrularını, yanlışlarını, egosunu, başarı ve başarısızlıklarını bilmeli ve kabul etmeli. Bu yanlışları ve başarısızlıklarını yok edecek eylemleri gerçekleştirmeli.

İnsan ben neyim ve  ben kimim sorularıyla aslında kendisine bir çağrıda bulunmasıdır ve bu çağrıya anlam bulması ve kendisiyle yüzleşmesidir kendini bilmek.

İnsanın kendisini bilmesi yine ancak kendisi tarafından gerçekleştirilebilir.  Kendini bilmek, insanın kendisine ve değerlerine bir sınır çizmesi, başka bir deyişle çerçeve kazandırması demektir.

Yani insanın kendisini keşfetmesidir mesele!

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    Yükleniyor..
    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.