Sudan’da 19 Aralık 2018 yılında hükümete karşı protestolar başlamış ve 10 Nisan 2019 tarihinde 30 yıllık Ömer el Beşir hükümeti devrilmiştir. Bu süreçte Beşir’in devrilmesinde önemli rol oynayan ve halkın yanında yer alan iki general demokrasiye geçiş sözü vermişlerdir. Beşir’in görevden uzaklaştırılması sonrasında ortak bir askeri-sivil hükümet kurulmuşsa da 25 Ekim 2021’de ülke başka bir darbeyle karşı karşıya kalmıştır. Bu darbeyle birlikte ülkeyi yönetmede birlikte hareket eden iki güç olan Orgeneral El-Burhan ile General Dagalo arasındaki rekabet artmıştır.
Mısır, Etiyopya, Eritre, Libya, Çad, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Güney Sudan gibi ülkelerle sınır komşusu olan, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da stratejik bir konuma sahip olan Sudan’da 16 Nisan 2023 tarihinde çatışmalar yeniden başlamıştır.
Bu çatışmalar, Sudan Silahlı kuvvetleri komutanı Abdülfettah el-Burhan ile Hızlı Destek Kuvvetleri paramiliter grubu başkanı Hemedti lakabıyla da bilinen General Mohamed Hamdan Dagalo arasında Sudan’ın kontrolünü ele geçirmek için yaşanan güç mücadelesine dayanmaktadır. Anlaşmazlığın sebebi ise Hızlı Destek Kuvvetleri güçlerinin Sudan ordusuna entegre edilmek istenmesinden kaynaklanmaktadır. Bu durumda gücün kim tarafından yönetileceği sorunu ortaya çıkmaktadır.
Birleşmiş Milletler, ortaya çıkan çatışmalarla hem ülke içinde hem de sınırları ötesinde 1,5 milyondan fazla insanın yerinden edildiğini belirtmektedir. Çatışmalar bir yandan halkın can ve mal güvenliğine zarar verirken bir yandan da su, yiyecek, ilaç, elektrik, benzin gibi temel malzemelere ulaşma konusunda sıkıntı yaşanmasına neden olmaktadır. Çok sayıda ülke büyükelçiliklerini kapatırken, vatandaşlarının tahliyesi için de çaba harcamaktadır. Yaşanan insani kriz ve göçmen nüfusun artması ise insanlık adına tedirgin edicidir.
1956 yılında bağımsız olan birçok darbe girişimiyle karşılaşan Sudan da geçmişten günümüze bir istikrar ortamı kurulamamıştır. Ülkelerinde değişimi isteyen halk, Aralık 2018’de ayaklanarak 1989’da darbeyle yönetime gelen Ömer el Beşir hükümetinin 30 yıl aradan sonra 2019 yılında devrilmesini sağlamışlardır. Ömer el Beşir döneminde özellikle Darfur bölgesinde isyancı gruplara karşı kullanılmak üzere oluşturulan ve Cancavid olarak isimlendirilen gayri-resmi bir güç olan Hızlı Destek Kuvvetleri ve Sudan ordusu arasında güç mücadelesine dayanan çatışmalar son zamanlarda ülkede yine bir kaos ve istikrarsızlık ortamının oluşmasına neden olmuştur. Önemli bir jeopolitik konuma sahip olan Sudan da yaşananlar bir yandan insani krize sebep olurken bir yandan da Sudan çevresindeki ülkeler için tehdit oluşturmaktadır. Bu istikrarsızlık ortamı kırılgan bir yapıya sahip olan bölgenin zenginliklerinin sömürülmesine, diğer devletlere daha çok bağımlı hale gelmelerine ortam oluşturmaktadır