SON DAKİKA
Hava Durumu

Satranç tahtasında İnönü

Yazının Giriş Tarihi: 01.04.2022 02:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.04.2022 02:03

İsmet İnönü bir asker, bir siyasetçi ve önemlisi tarihimize mal olmuş bir devlet adamıdır. Türkiye Cumhuriyeti devletinde Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı yapmıştır. Atatürk’ün yakın arkadaşlarından biri olarak geçen İsmet İnönü, satranç oynamayı seven bir kişi olarak bilinmektedir. Zaman zaman İsmet İnönü’nün Atatürk ile birlikte satranç oynadığı, bazen satranç oynarken de belirli konuları da tahta başında tartıştıkları da söylenmektedir.

Arşiv yazılarına göre İsmet İnönü’nün satrancı çok iyi oynadığı ve zaman buldukça çevresindekilerle uzun süreli satranç maçları yaptığı bilinmektedir. Satranç oyunu sonrası oyunlarını kendince analiz ettiği yazılmıştır. Bazı yayınlarda İsmet İnönü’nün bazı zamanlar uykuya yatmadan önce büyük ustalarca oynanmış iyi satranç oyunlarını analiz yapmayı sevdiği söylenmektedir.

Ankara’da olduğunda, Anadolu Kulübünde satranç da oynadığı da bilinmektedir. Eski yıllarda yayınlanmış arşiv yazılarına göre İsmet İnönü’nün Türkiye çapında satranç derneklerinin kurulmasını teşvik ettiği yazılmaktadır. Hatta Türkiye Satranç Federasyonunun 1962 yılında uluslararası Dünya satranç birliği FIDE ‘ye üye olması için İsmet İnönü’nün özel gayreti çalışmaları olduğu yazılmıştır.

İsmet İnönü’nün Sovyetler Birliği ziyareti sırasında kendisinin satranca büyük ilgisinin olduğu bilindiği için Stalin tarafından İnönü’ye özel bir satranç takımı hediye edilmiştir. Stalin tarafından İnönü’ye verilen satranç takımında, Kızıl ordu ile Beyaz ordunun mücadelesi figürlere yansıtılmış. Kızıl ordu tarafının şah, vezir ve oyun taşları da orak, çekiç ve işçileri temsil edecek şekilde tasarlanmıştır.

İsmet İnönü’nün pembe köşkteki kütüphanesinde çok sayıda satranç kitabı olduğu bilinmektedir. Avrupa ülkelerinde aylık satranç konusunda yayın yapan dergilere bile abone olmuştur. Kendisi abone olduğu bu satranç dergilerini inceler, içindeki yazıları ve oyun analizlerini gözden geçirirmiş. İsmet İnönü yurt dışındaki önemli satranç turnuvalarını takip ettiği ve oyunlarını analiz ettiği de arşivlerde yazılmaktadır.

1972 yılında, Asrın maçı olarak anılan dünyanın iki büyük ustası Amerikalı Bobby Fischer ile Rus Boris Spassky arasındaki yapılmıştır. O dönemde adeta Rusya ile ABD arasındaki güç savaşının bir yansıması olarak algılanan maçı, tüm dünya ilgiyle izlemiştir. Fischer, ilk iki oyunu adeta intihar edercesine kaybeder. Fakat sonra arka arkaya aldığı 4 parlak galibiyetle durumu 4-2’ye getirmeyi başarır. Oldukça heyecan içinde geçen satranç maçlarını tüm dünya gibi gün be gün izleyenlerden biri de İsmet İnönü’dür. İzlemenin yanı sıra bu turnuvadaki maçları analiz ettiği ve fikirlerini çevresiyle paylaştığı bilinmektedir.

İnönü Cumhurbaşkanı iken Başbakan Şükrü Saraçoğlu ile bazı zamanlarda mecliste satranç oynadığı da bilinmektedir. Hatta İnönü’nün mecliste oynadığı bu satranç takımı eski mecliste sergilenmektedir. İnönü sahip olduğu satranç sevgisini kendi çocuklarına da aktarmış ve onlarında devamlı şekilde satranç oynamasını sağlamıştır.

Mutlu kalın, sağlıkla kalın, satrançla kalın…

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    Yükleniyor..
    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.